Zágrábban folytatódott a Déli nyitás

Őri László alpolgármester nyitotta meg a Pécsi Kulturális Napokat a horvát fővárosban, ahol a város kultúrájának több jelentős szeletét is megismerhették a látogatók.

hirdetés

Pécsi Kulturális Napokat tartottak május elején Zágrábban, az eseménysort Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg. A Déli nyitás-program keretében Pécs nemcsak Zágrábbal, hanem például Szarajevóval, Újvidékkel, Eszékkel is hasznos kapcsolatokat ápol.
– Az Európa Kulturális Fővárosa-program tervezésekor Pécs többek között vállalta, hogy a kiépülő infrastruktúrával egyfajta híd szerepét is szeretné betölteni a déli térségek felé – vázolta Őri László alpolgármester, aki elmondta, ez a lehetőség azonban csak öt évvel később, a Modern Városok Program keretében Orbán Viktor kormányfővel kötött megállapodás alapján, a jelentős kulturális többlettámogatások révén válhatott teljessé.
A zágrábi eseményen Őri László köszönetet mondott a helyi Ady Körnek, ez a szervezet a horvát fővárosban élő mintegy ezer honfitársunk magyarságát segíti megőrizni, emellett folyamatosan kínál programokat is. Mint az alpolgármester elmondta, Pécs nemzetpolitikai szolgálatot is vállal azzal, hogy a Horvátországban élő közel 15 ezer magyar számára nyújt kulturális értékeket.
A zágrábi Pécsi Kulturális Napokon többek között a Mecseki Fotóklub alkotásait lehetett megtekinteni, de irodalmi est és komolyzenei előadások is öregbítették a baranyai megyeszékhely hírnevét.