Készül az ország nagy poloskatérképe!

Országos térkép készül a poloskákról, amiről megismerhetjük, hol terjedtek el és találhatóak meg nagy mennyiségben a büdösbogarak, amik egy évtizede még teljesen ismeretlenek voltak. A Sokk a rovar Facebook-oldal készíti a kis „felmérést”.

Senkinek sem ismeretlen a lakás különböző pontjain alattomosan behatoló, vagy éppen hangosan berepülő poloskákkal való küzdelem. Év közben inkább a szabadban vannak, ám ahogy hűvösödik a levegő, keresik a kis zugokat, ahol áttelelhetnek. A nyílászárók környékén, vagy a falakon gyakran találkozhatunk velük.

A címeres poloskák még nem mindenhol jelentek meg hazánkban tömegesen. Van, ahol kora ősszel már inváziószerű a jelenlétük, máshol alig találkozni velük. Ezért fontos a Sokk a rovar oldal felmérése – hol, mennyi és milyen fajta poloskák jelennek meg. Egy rövid kérdőív kitöltése már nagy segítséget jelent számukra. Arra is rákérdeznek, ki, hogyan védekezik a rovarok ellen.

Nem áll olyan jól Pécs

Azzal, hogy a klíma egyre jobban kedvez nekik, illetve magasabb a véletlen behurcolás aránya, egyre több nem őshonos rovar jelenik meg idehaza. Az invazív címeres poloskák közül a legnagyobb számban a barnás színű ázsiai márványpoloskával, és a zöld színű, Kelet-Afrikából származó, hozzánk Dél-Európából érkező zöld vándorpoloskával találkozhatunk Magyarországon. Sajnos megjelent már az Észak-Amerikából behurcolt nyugati levéllábú poloska is, ami azonban szerencsére még kevésbé elterjedt, így a mostani felmérés segíthet megtudni, hol található meg már az országban.

Korábban mi is írtunk a poloskainvázióról, szakértővel beszélgettünk a megjelenésükről, viselkedésükről és természetes ellenségeikről.

A zöld vándorpoloska megtámadja a növényeket is

Hirdetés