Amikor fák okoznak csőtörést

Elöntheti-e a szennyvíz a házunkat egy tíz évvel korábbi kertészkedés miatt? Talán nem is gondolunk rá, de a kertek, utcák zöld díszei komoly probléma kiváltói lehetnek, ha nem megfelelő helyen növekednek.

hirdetés

Mindenki szereti, ha az udvarában, vagy a társasháza előtt virágok, fák díszítik a környezetét. Azt azonban már kevésbé, ha a kert dísze a szennyvíz tisztítóaknába belenőve szétroppantja az építményt a bekötővezetékkel együtt. Ez történt legutóbb a Vöröskő utcában, ahol a Tettye Forrásház Zrt. szakembereinek újra kellett építeniük a megrongálódott vezetéket.

Ez a fa összeroppantotta a közelében lévő aknát

A szakemberek gyakran találkoznak a lakók által jó szándékkal, de nem körültekintően ültetett, a közműveket veszélyeztető fákkal. A gyökerek ugyanis az évek során a föld alatt belenőhetnek, betörhetnek a túl közel lévő aknákba, öregebb beton csövekbe (például a szennyvízvezetékekbe). A vastagabb gyökerek körülfonva eldeformálhatják a vékonyabb vezetékeket, időnként csőtörést is előidézve ezzel.

Éppen ezért a saját kertünkben is tanácsos a körültekintő ültetés, a növények helyének kiválasztásakor vegyük figyelembe a közművezetékeket, aknákat. Ellenőrizzük, hol futnak a vezetékek, hogy 5-10 vagy akár 30 évvel később ne veszélyeztesse őket a terebélyessé váló fa.

Csak a végső megoldás a láncfűrész

A fák, cserjék nagy értéket képviselnek a városi környezetben, így az egyre jobban zöldbe boruló Pécsen is. Gyakran érintettek azonban a közműfelújításokban, amikor évtizedekkel ezelőtt földbe került csöveket cserélnek a szakemberek, és a közelben lévő növények kiterjedt gyökérzete károsodna a munkagödör ásásakor.

Növények kontra közmű

A Tettye Forrásház Zrt. igyekszik elkerülni a fák eltávolítását. Ha a körülmények engedik, más kivitelezési technológiát választ a cég: a Magaslati és Surányi úton hamarosan induló szennyvízvezeték-csere egy részét csőbefűzéssel fogják végezni nyílt árkos feltárás helyett, így nem érinti földmunka a fákat; vagy módosítják a vezetékek nyomvonalát, a Rácvárosi úton például tavaly arrébb költöztették a vezetéket a fasor megvédése érdekében.

Ha mégis elkerülhetetlen a kivágás, a közelben újakkal helyettesítik. Így került ősszel a Kertvárosi rekonstrukció során kivágott fa helyébe háromszor annyi piros virágú vadgesztenye a Honvéd téri játszótérnél.

Kiemelt képünk illusztráció.