11 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapKultZóna10 éve utaznak együtt a könyvtárbuszon olvasnivalók és felejthetetlen programok

10 éve utaznak együtt a könyvtárbuszon olvasnivalók és felejthetetlen programok

Egyesek képzeletében a könyvtár régi, poros, csendes, szinte misztikus helyszín, holott ennél bizony jóval izgalmasabb intézményről van szó. Hát még, ha busszal házhoz jön, és nem csak olvasnivalót hoz! Idén december 6-a nem csak Mikulásnap, de a pécsi Csorba Győző Könyvtár első könyvtárbuszának 10. évfordulója is. Ennek kapcsán beszélgettünk az első évtized alatt sokat megélt jármű legénységének egyik oszlopos tagjával, Csobán László könyvtárossal.

A Csorba Győző Könyvtár egyes számú könyvtárbuszát 2010-ben adták át, kezdetben a megye öt kistérségének 27 települését járta, mára már 33 helyszínre látogat el kéthetente. A járművön dolgozó lelkiismeretes kollégák egy évtized alatt sok könyvtárhasználóval olyan szoros kapcsolatot alakítottak ki, hogy előfordul, mikor fejből tudják már, mely új kötetet érdemes ajánlani a barkácskönyveket, a krimiket, vagy éppen egy-egy írót kedvelő olvasóiknak.

Persze a beiratkozók előtt egyébként ott a lehetőség, hogy szinte bármilyen olvasnivalót megrendeljenek a szakemberektől, akik az évek során már mindenféle kérést teljesítettek az ezoterikus művektől, a szakkönyveken át, egészen az aktuálisan trendi témájú
regények beszerzéséig.

„Hálásak vagyunk azoknak, akik már 10 éve veszik igénybe a szolgáltatást. Vannak köztük családok, nénik, bácsik, időközben – a szemünk láttára – felnőtté cseperedett gyerekek is”

– fogalmazott Csobán László.

Mint a szakembertől megtudtuk, a könyvtárbuszosok kölcsönösen segítenek is egymásnak a környékbeli olvasókkal, a települések vezetőivel és a fontos szerepet betöltő helyi kapcsolattartókkal. Elmesélte azt is, hogy a téli latyakban egy alkalommal a busz kereke például beragadt, így lakossági összefogással, traktor segítségével kellett kiszabadítani a járgányt, hogy folytathassa napi túráját.

Nem mindig könnyűek a könyvtárbusz legénységének napjai: volt, hogy traktorral húzták ki őket a latyakból

– Törvényi előírás, hogy minden településen működnie kell könyvtárnak, vagy buszos, vagy telepített formában. Mi elsősorban olyan helyeket látogatunk, ahol hátrányos helyzetűek élnek. Zömmel zsáktelepülések, párszáz fős helységek ezek. Nagy segítség a helyi önkormányzatoknak, hogy általunk nem kell alkalmazottat foglalkoztatni, hanem odamegyünk kéthetente és intézzük az ügyes-bajos dolgokat. Emellett olyan emberekhez juttatunk el ingyenesen akár drága köteteket, akik amúgy nem engedhetnék meg magunknak, illetve akikben az olvasás valamit beindíthat, színt vihet a kulturális életükbe. De közösségi térként is működünk és sok programot szervezünk, már amikor nincs járványidőszak, ezek is nagyon népszerűek szoktak lenni: például kvízt, filmvetítést, kézműves foglalkozást is tartottunk már. Emellett néha segítünk a helyi kulturális rendezvények lebonyolításában is – mesélt Csobán László.

„A könyvtáros néha szociális munkás, pótanya- vagy apa, pedagógus, esetenként beszélgetőtárs, vagy jóbarát”

– mondta.

A kicsik számára is sok érdekességet tartogat a könyvtárbusz (Fotó: Körtvélyesi László)

A könyvtáros lapunknak elmondta, 2010 óta rengeteg dolog változott, egyes településeken nőtt, mások esetében csökkent a forgalom a helység lakossági összetételének változásával. Hozzátette azt is, hogy kezdetben a megye internetlefedettsége nem volt annyira széles, mint manapság, így sokan „szörföltek” a könyvtárbuszban telepített számítógépeken, de mára az okostelefonokkal ezt jobban meg tudják oldani egyedül is.

– Leginkább olyanokhoz tudunk eljutni kezdetektől fogva, akiknek korábban is volt valamilyen kapcsolata könyvekkel. Akiknél ez nem áll fenn, azokat nehezebb megszólítani, akármilyen marketingfogásokba is kezdünk. A gyerekeknél még speciálisabb a dolog, 12 éves koruk környékén más kezdi őket érdekelni. Abban reménykedünk, hogy ha vannak is olyanok, akik ideiglenesen elfordulnak a könyvektől, később visszatérnek hozzánk – mondta Csobán László.

Megjegyezte, hogy akiket eddig is érdekelt, azt szerencsére nem igazán kellett győzködni a látogatott helyszíneken arról, hogy kölcsönözzenek. Ez azonban a jövőben nehezebbé válhat, az elérés, az olvasási és könyvkölcsönzési kedv ugyanis csökkenhet – tette hozzá a
könyvtáros.

Sokat segít a helyzeten azonban, hogy igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy a könyvtár jóval több kincset rejt a kötelező olvasmányoknál, sokféleképpen tudunk hozzájárulni egy-egy célzott könyvvel akár a mindennapjaik könnyebbé tételében – tette hozzá.

Végezetül elmondta:

„Mi minden sikernek örülünk, a kisebbeknek is. Szeretünk segíteni az olvasóknak, itt vagyunk nekik, és itt is leszünk.”

A busz menetrendjét igyekeznek úgy alakítani, hogy minden felhasználó elégedett legyen (Fotó: Ruprech Judit)

[su_box title=”A buszokról” style=”glass” box_color=”#e5b27e” radius=”2″]A Csorba Győző Könyvtár egyes számú könyvtárbusza 33, kettes számú könyvtárbusza 34 települést látogat Baranya megyében. A járművek célja a könyvtári szolgáltatás biztosítása a lakosság körében, havonta kétszer másfél órában. A szolgáltatás időtartama alatt a könyvtárbuszon nem csupán kölcsönzésre és helyben használatra, hanem irodai szolgáltatások (fénymásolás, nyomtatás, szkennelés) igénybe vételére, valamint felhasználói számítógépeken internethasználatra is van lehetőség. Még több információ és menetrend ITT. A könyvtárbuszok történetéről pedig ITT írtunk bővebben.[/su_box]

Néhány fotó az egyes számú könyvtárbusz elmúlt tíz évéből:

Vajon ez a cuki kecske milyen olvasnivalóra vágyhat?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő