Az én egóm nem, csak a zeneszerzőé a fontos

Hirdetés

Amerikától Ázsiáig vezényelt zenekarokat a világhírű, magyar származású Gilbert Varga karmester, aki január elsejétől a Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestereként pénteken este debütált Budapesten, szombaton pedig Pécsen dirigálta az együttest.

A karmester múltjáról, jelenéről, jövőjéről a Magyar Idők készített interjút, amiben többek között elmondta, hogy a Pannon Filharmonikusok egy professzio­nális zenekar, öröm velük játszani, hozzátette, hogy „a magyar zenészek tudása és zenei érzéke régi és nagy hagyományból ered, és van egyfajta veleszületett zenei intelligenciájuk, ami páratlan.”

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a magyar származása, elmondta, hogy amikor Tajvanban, Argentínában vagy Amerikában van, akkor nem igazán gondol erre, viszont amikor Magyarországra jön, amikor az utcákon sétál, vagy ha meghívják valahova, úgy érzi, mintha már járt volna ott. „Legutóbb a Pécsi Nemzeti Színházban történt ez, ahová betévedtem egy előadásra, és minden olyan ismerős volt. Pedig sosem jártam ott, talán egy másik életben igen” – tette hozzá.

Ezek mellett a lapnak azt is elmondta, hogy az ő küldetésük megszólaltatni azt a zenét, amit a zeneszerző a papírra vetett. „Az én egóm nem, csak a zeneszerzőé a fontos” – tette hozzá.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét