13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapArtCél, hogy Pécs újra felkerüljön Európa kulturális térképére

Cél, hogy Pécs újra felkerüljön Európa kulturális térképére

A pécsi képzőművészet branddé válása és nemzetközi értékkel bíró kortárs kiállítások bemutatása is szerepel a Zsolnay Örökségkezelő NKft. kezelésében lévő két kiállítótér, a Pécsi Galéria és az m21 Galéria tervei között. Cél, hogy Pécs újra felkerüljön Európa kulturális térképére, ezt erősíti az önálló divízió létrehozása, és ezt segíti tanácsadóként két hazánkban és külföldön is elismert kurátor, Kozma Zsolt és Petrányi Zsolt munkája is – írja közleményében a ZSÖK.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján számolt be a ZSÖK Galéria Divízió megalakulásáról.

Mint írják, az új egység Fekete Vali vizuális művészeti vezetésével azon dolgozik, hogy markáns arculatot kapjanak a kiállítóhelyek és új lehetőségeket teremtsen a helyi művészeknek. Cél továbbá a pécsi alkotók külföldi bemutatkozásának menedzselése, valamint hazai és nemzetközi együttműködési rendszerek kialakítása is.

A pécsi képzőművészet jövőjéről szólt a budapesti sajtótájékoztató

Ezeknek a céloknak a megvalósításában közreműködnek majd az m21 Galéria művészeti tanácsadói: Kozma Zsolt, független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője (Brüsszel) és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének főosztályvezetője.
A két tapasztalt, nemzetközileg is ismert és elismert kurátor már a 2021-es koncepción dolgozik, amely egyik kiemelkedő eseménye a 80-as évek undergroundját és a második nyilvánosság művészetét bemutató kiállítás lesz.

Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere kiemelte a sajtótájékoztatón: a városvezetés célja az, hogy Pécs újra felkerüljön az ország és Európa művészeti térképére, a képzőművészetnek pedig ebben nagyon komoly szerepet szán.

További részletekért, és a pécsi galériák kiállításaiért kattints ide.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő