13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaElhunyt Solomon Burke soulénekes

Elhunyt Solomon Burke soulénekes

Az amszterdami repülőtéren vasárnap életét vesztette Solomon Burke énekes, „a soul királya”, aki többek között az Everybody Need Somebody to Love című klasszikust és a Dirty Dancing betétdalát, a Cry to Me-t írta. A 70 éves zenész Los Angelesből tartott Hollandiába, amikor rosszul lett.

A légikikötőben már csak a halálát tudták megállapítani, amelynek oka egyelőre nem tisztázott. A Grammy-díjas előadó vasárnap este egy amszterdami klubban lépett volna fel. Az énekes a Rock and Roll Hall of Fame tagja 2001-ben lett, egy évvel később a legjobb blueslemeznek járó Grammy-díjat kapta meg Don’t Give Up On Me című albumáért.

Burke 1940-ben született Philadephiában. Fiatalon prédikátora volt egy fekete gyülekezetnek – ebben az időben többször találkozott Martin Luther King polgárjogi harcossal -, majd elszerződött egy gospelrádióhoz. A hatvanas évek elején a világi zene felé fordult, szerződést kötött egy kiadóval, amely a Cry to Me című dalt, amely kétszer is felkerült a toplistákra, először a hatvanas években, majd másodszor a Dirty Dancing című, 1987-ben készült zenés film bemutatása után.

„Már az első naptól kezdve Isten és a gospel hajtotta őt és a zenéjét egyaránt” – olvasható a művész honlapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő