18 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAbszolút PécsHarmadik alkalommal rendezik meg Pécsen a Kodály népdalmaratont

Harmadik alkalommal rendezik meg Pécsen a Kodály népdalmaratont

Az esemény tisztelgés a névadó zeneszerző, népzenekutató és pedagógus, Kodály Zoltán születésének 141. és halálának 56. évfordulójára.

A Magyar Kodály Társaság és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium rendezésében kerül sor a seregszemlére, vagy inkább öröméneklésre október 13-án.

A maratonon szólóénekesek, énekes csoportok vesznek részt valamennyi korosztályban, az alsó tagozatos tanulóktól az idős népdalénekesekig, a diák kamaracsoportoktól a felnőtt együttesekig, sőt a „páva-köri” csoportokig. A szervezők nagy örömére idén már 28 fellépője van az eseménynek, és a korábbi évekhez képest sikerült szélesíteni a szereplők körét a szomszéd vármegyék énekeseivel, akik Szekszárdról, Kaposvárról, Barcsról érkeznek.

A rendezvényt dr. Vas Bence a Magyar Kodály Társaság elnöke nyitja meg, közreműködik Jankó Gabriella népdalénekes és a Bartók Béla Leánykar dr. Rózsa Bernadett vezetésével.

A zsűri kiemelkedő népzenészekből áll, elnökként Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenészt, az MMA rendes tagját, Weiner Leó-díjas művésztanárt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatóját kérték fel, míg a tagok: Bergics Lajos, a Pécsi Tudományegyetem tanára, előadóművész, a Népművészet Ifjú Mestere, valamint Jankó Gabriella népdalénekes, aki szintén a Népművészet Ifjú Mestere. A rendezőbizottság vezetője Kertész Attila Liszt-díjas karnagy, a Pécs-Baranyai Kórus és Zenekari Szövetség elnöke.

Kiemelt képünk illusztráció.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő