8 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKultZónaHazatérne a szülővárosába Pozsgai Zsolt rendező

Hazatérne a szülővárosába Pozsgai Zsolt rendező

2018 januárjában rendezte meg a reformációról szóló Megszállottak című filmjét a pécsi kötődésű rendező, ami azóta már számos nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat. A januárban Madách-díjjal kitüntetett Pozsgai Zsolttal a Pécsi Újság.hu készített interjút. 

– A film díjai sokat jelentenek a számomra, hiszen ahol nyertünk, az mind szakmai nemzetközi fesztivál volt. Csak olyan fesztiválokra neveztünk, amelyeknek szakmai tekintélyük van, Külön öröm, hogy a színészi munkát mindenhol kiemelték, lelkesedtek érte a zsűritagok.

A Madách-díj értékét az adja, hogy negyven éve jelentős mesterek kapták meg – mondta a pécsi születésű rendező, aki beszélt arról is, hogy külföldön sok helyen mutatták be drámáit, elkészült a „Megszállottak”, mellette egy tévéjáték, valamint egy dokumentumfilm is. Bulgáriában mesterkurzust is tart a művészeti egyetemen.

– Itthon úgy veszem észre, hogy ebben az értékkáoszban nincs szükség azokra az emberi értékekre, amelyeket fontosnak tartok. Monacóban előbb kapnék újabb filmes megbízást, mint itthon – mondta. – Egyre többet gondolok a szülővárosomra, Pécsre. Haza kellene térni ebből a káoszból. Segíteni a várost az eddigi tapasztalataimmal, széles körű hazai és nemzetközi kapcsolataimmal. Ezt szívesen megtenném, ha kellek. Ha nem, irány Szófia.

A Megszállottak című filmje számos díjat zsebelt be, Argentínától Indiáig nem csak a fesztiválon vetítik a filmet, hanem előtte és utána a moziba járók is nagy számban megtekinthetik.

A Pécsi Újság.hu-nak adott interjúban beszélt arról is, hogy mi a párhuzam a reformáció kora és a mai kor kihívásai között, és miként látja a művészi munkájának lehetőségeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő