Hirdetés

Izgalmas kiállítás nyílt a napokban a pécsi Ancora Art Galériában. 16 női alkotó 46 fantasztikus, elgondolkodtató képeit csodálhatják meg az érdeklődők. Mi is megnéztük a tárlatot, élménybeszámoló következik.

Tizenhat női, ráadásul többségében pécsi kötődésű művész életútját ismerhetjük meg az újonnan nyílt belvárosi kereskedelmi kortárs galériában, nőiségük, létük, az őket körülvevő világ és környezetük megfigyelése az, amit különféle formákban – fotó, kisplasztika, grafika, festmény –, eszközökkel, vegyes technikákkal mutatnak meg a műkedvelő közönségnek.

A kiállítás nem véletlenül kapta az intim torna címet: a művek (női) történetei bárkit megszólíthatnak, a zegzugos intim térben berendezve igazi agytornára, elmélyülésre van lehetőség az alkotások láttán, sőt bármelyiket magunkkal is vihetjük, a darabokat ugyanis meg lehet vásárolni.

Magát az életet látjuk viszont a képeken, mely témák foglalkoztatják a nőket alkotóként: milyen is nőnek, anyának lenni, hogyan éljük meg örömeinket, fájdalmainkat, miként közvetítjük cikázó gondolatainkat, hogyan használjuk a számunkra fontos, a mindennapjaink részét képező tárgyakat, és ami főként magával ragadott:

hogyan emlékezünk, az otthonunkra, szeretteinkre.

A tárlat darabjai számos tekintetben kapcsolódnak egymáshoz, finom füzérként fonják körbe a három kiállítóteret: vagy egy motívum, egy gondolat, a téma, az alkalmazott technika, az izgalmas színválasztás ad számukra egységet, közösséget.

Szepesvári Petra fotóival egy fontos, sajnos nagyon sok nőt érintő betegségre, az endometriózisra hívta fel sorozatának néhány darabjával a figyelmet, mely a Méhemnek gyümölcse címet kapta.

Vagy ott vannak Kanics Dorottya művei, melyeket gyermekei színes rajzai inspiráltak. Bozsó Nóra pelenkákból készült alkotásai az anyaságról – mely „átszövi az életet” – gondolkodtatnak el.

Törteli Lilla szép és szívszorító alkotásai a gyerekkorba repítettek vissza, azokat az időket idézik meg, mikor nagymamájával szedegette a zöldbabot, a zöldség elszáradt darabkái a képben „kövültek meg”, így rögzült az emlék.

Nemes Zsuzsa erdélyi emlékei, illetve Rutkai Bori kis házai pedig saját gyerekkori élményeimet hívják elő: nagyszüleim egyik szobájában hasonló kép (egy Klie Zoltán-festmény) függött a falon, ha náluk voltunk testvéremmel, azok a színes házacskák „lábánál” játszottunk-aludtunk.

Nagy Sarolta Esőoszlop című nagy központi alkotásáról Vörös Zsófiától, a pécsi kereskedelmi galéria vezetőjétől megtudtuk, hogy a művész a bánatát komponálta a festménybe, többféle eljárást, anyagot is alkalmazott: a művet kint hagyta az esőn, valamint hamut is használt az elkészítéséhez. (A kompozíció egyébként engem Kass János híres sziluettjére, Juditra emlékeztet és így a kékszakállú herceg várának történetét és tanulságát is eszembe juttatta.)

Érdekesség, hogy vannak olyan művek is, melyek szándékosan nem kaptak címet, hogy az alkotó ne befolyásolja befogadóit semmilyen irányba.

Illetve helyet kapott a megnyitó performansz után Varga Rita arany kockája és cipője is (Niclas Castello a New York-i Central Parkba kiállított valódi 24 karátos aranykockájára utalva) a tárlaton női bokszolói mellett.

Egyszóval erős, egységes, jól megkomponált összeállítást tekinthetünk meg, és teljes élményben lehet részünk: az elektronikus médiaművész, Emcsi zeneinstallációja kíséri a kíváncsi látogatókat.

A szervezők nem titkolt célja volt, hogy egy gondolatébresztő, párbeszédet indító tárlat jöhessen létre – ez minden bizonnyal sikerült, hiszen már a megnyitón is óriási volt az érdeklődés, több mint százan voltak kíváncsiak az alkotásokra. Ezt tovább erősítve a kiállításhoz a következő hónapokban alkalmi programok, beszélgetések, előadások is csatlakoznak – természetesen nem csak nőknek.

[su_note note_color=”#e8d5de” text_color=”#0c0c0b”]A kiállító művészek: Barakonyi Borbála, Biacsics Renáta, Bozsó Nóra, Csekő Andrea, Kanics Dorottya, Karsai Kinga, Kölcsey-Gyurkó Sára, Makrai Adél, Nagy Sarolta, Nemes Zsuzsa, Piti Zsuzsanna, Rutkai Bori, Szepesvári Petra, Törteli Lilla, Varga Rita, Verebélyi Diána.[/su_note]

A kiállítás június 30-ig látogatható, keddtől péntekig 13.00–17.00 között, illetve nyárra tervben van a hosszabb nyitvatartás is. Az alkotások szinte kivétel nélkül mind megvásárolhatók, ezen felül a galéria más művészekkel is szerződésben áll.

Elérhetőségek:
Ancora Art Galéria – kortárs képzőművészeti galéria
7621 Pécs, Jókai tér 4.
ancoragaleria.hu
facebook.com/ancoraartgaleria

Hirdetés