Hirdetés

A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbították a világhírű építész, Breuer Marcell előtt tisztelgő emlékkiállítást. A tárlat február 11-ig látogatható a Zsolnay Negyedben.

Breuer Marcell a 20. századi modern építészet meghatározó alakja. Sokszor amerikai vagy olykor német származású építészként emlegetik, pedig Pécsen született és nevelkedett. Bár még húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban, majd az Egyesült Államokba emigrált, kapcsolatát a szülővárosával egészen haláláig megőrizte.

A személyét és munkásságát bemutató emlékkiállítás novemberben nyílt a Zsolnay Negyed m21 Galériájában. A tárlat rengeteg érdeklődőt vonz, így a szervezők annak meghosszabbítása mellett döntöttek. A kiállítás február 11-ig még megtekinthető.

– Örülök, hogy a kiállítás ilyen nagy sikernek örvend – hangsúlyozta Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester. –Breuer Marcell fontos szerepet játszott a város életében, és tiszteletére egy olyan nemzetközi színvonalú tárlat nyílt, amelyre Pécs büszke lehet.

Breuer munkásságát legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain keresztül ismerhetjük meg. A tárlaton helyet kaptak még az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is.

Breuer Marcell szakmai és magánéletében is bepillanthatunk a kiállításon

Az életének fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját felvonultató anyag különlegessége, hogy a korabeli sajtóanyagok segítségével a családtörténet fennmaradt dokumentumait is bemutatja. A Janus Pannonius Múzeum birtokában található családi levelezése szintén segít, hogy bepillanthassunk az alkotó családi, magán és szakmai életébe is.

A kiállítás továbbá felidézi annak a több mint harminc éven át zajló levélváltásnak néhány emlékezetes momentumát, amelyet Breuer pályatársával, Major Mátéval folytatott. Ugyanakkor a tárlat annak a szellemi örökségnek is a nyomába ered, amelyet a mester életműve a pécsi építészek, építészhallgatók munkáiban, Pécs arculatán hagyott.

A Dél-Dunántúli Építész Kamara kezdeményezésére novemberben emléktáblát avattak Pécs egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert szülöttének tiszteletére az Irgalmasok utcája 4. szám alatt található épületnél, ahol a kutatások szerint az építész született. A tervezők így szerették volna minél szélesebb körben felhívni a figyelmet az alkotó pályájára és műveire.

Hirdetés