November 8-án a világhírű pécsi építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja előtt tisztelgő emlékkiállítás nyílt a Zsolnay-negyed m21 Galériájában.

hirdetés
Uránia Mozi

A tárlaton Breuer Marcell legismertebb épületeinek makettjei, tervrajzai és fotódokumentumai mellett kölcsönzött műtárgyakat, dokumentumokat és bútordarabokat is megtekinthetünk. Sőt, a bútorok között olyan ikonikus modellek is helyet kaptak a teremben, mint a Vaszilij-szék vagy a Breuer New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, 1954-es gránit íróasztal, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik kulcsdarabja – írtuk meg korábban.

hirdetés
Uránia Mozi

A kiállítás január 14-ig látogatható.

Képek a megnyitóeseményről:

Az emlékkiállítás előtt pedig egy másik fontos eseményre is sor került: felavatták Breuer Marcell, a város egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert szülöttének emléktábláját. A lézergravírozott finombeton darab az Irgalmasok utcája 4. szám alatt található épület – amely a kutatások szerint az építész születési helye – bejárata mellé került, hogy az alkotó pályájára és műveire minél szélesebb körben fel tudják hívni a figyelmet.

Hirdetés