15 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapAbszolút PécsÖrdögkatlan: 30 ezer látogatót várnak

Ördögkatlan: 30 ezer látogatót várnak

Mintegy harmincezer látogatót várnak az Ördögkatlan Fesztiválra, amelynek augusztus 3. és 7. között negyedik alkalommal ad otthont három dél-baranyai település: Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya.

Fodor Krisztina, a fesztivál sajtófelelőse arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Ördögkatlan iránt egyre nagyobb az érdeklődés: a vendégek száma ötezerrel nő évente. Tavaly huszonötezer látogatójuk volt, és várható, hogy a tendencia folytatódik.

A sajtófelelős elmondta, hogy az Ördögkatlan idén öt nap alatt tizenhárom helyszínen mintegy kétszáz programot kínál az érdeklődőknek. Ezek között helyet kap a rock, a klasszikus, a nép- és a világzene, a színház, a képzőművészet, az irodalom, a kortárs tánc, és kiemelt figyelemmel fordulnak a gyerekek felé.

Az idén öt díszvendégük van: Berecz András, Lovasi András, Korniss Péter, Törőcsik Mari, valamint Kárpátalja.
Berecz András a megnyitón mesemondó estet ad, majd barátaival zenél és énekel. Lovasi András fellép a Budapest Bár új lemezét bemutató koncerten, középkori latin himnuszokat énekel a Sator Quartettel, Lackfi János megzenésített verseit adja elő, és a Kiscsillaggal is koncertezik. Korniss Péter fotográfus a Vylyan-teraszon jelentkezik kiállítással, míg Törőcsik Marit a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Szarvassá változott fiú című előadásában láthatja a közönség.

Kisharsányban, Nagyharsányban és Palkonyán fellép még a Quimby, az Európa Kiadó, a Besh o droM, az amerikai The Durgas, a brit Tiger Lillies, mások mellett Ferenczi György és a Rackajam is. Kolonits Klára Liszt-dalokkal, a Romungro Gipsy Band autentikus lovári és beás cigány népzenével szórakoztatja a résztvevőket.

A beregszászi teátrum mellett az Ördögkatlan vendégül látja a Bárka Színház, a Nézőművészeti Kft. és a Pécsi Müszi előadásait, de a Göttinger Pál vezetésével Kapa és Pepe, azaz Mucsi Zoltán és Scherer Péter közreműködésével megtartott Busz-Színházak sem maradnak el.

A gyermekeket és családokat délelőttönként Palkonyán, délutánonként Nagyharsányban és Kisharsányban számos színes program várja a MeseLadiktól az Alma zenekarig, a MárkusZínháztól Jankovics Marcell filmjeiig, Bognár Szilvitől a Cók Mók Bábszínházig.
Bérczes László főszervező az Ördögkatlan költségvetéséről korábban elmondta: a fesztivál bevételeinek nagy része a jegyek, bérletek értékesítéséből, illetve pályázati forrásokból származik. A Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből idén 15 millió forintot kaptak, mivel azonban a vendéglátó falvak csak csekély mértékben tudnak hozzájárulni a költségekhez, nagy szponzorokat pedig nem sikerült szerezni, az Ördögkatlan 2011-es büdzséje mintegy 36-37 millió forint lesz.
A rendezvénysorozat továbbra sem kíván gigafesztivál lenni. Idén is arra helyezik a hangsúlyt, hogy az Ördögkatlan minden művészeti ágból színvonalas programokat kínáljon, egyben megőrizze meghitt, személyes hangulatát.
A fesztiválról bővebb információ a www.ordogkatlan.hu internetes oldalon található.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő