15 C
Pécs
szombat, április 27, 2024
KezdőlapHírzónaOttlik Ádámé az idei Szendrő-díj

Ottlik Ádámé az idei Szendrő-díj

Az előadások végén felzúgó taps estéről estére melengeti meg a színész szívét; a szakmai díjak ritkább pillanatai megerősíthetik abban, hogy a világot jelentő deszkákon a helye. Ám ha saját kollégáitól kap patinás elismerést, öröme még sokoldalúbb – Ottlik Ádám számára feltétlenül, aki október 15-én, Az arany ára című Bereményi-darab premierjén veszi át a társulat által neki szavazott Szendrő-díjat.

Fotó: Körtvélyesi László

Egy ilyen elismerés biztosan nem egyetlen évad teljesítményének szól, hanem egy folyamat eredménye – vallja a Pécsi Nemzeti Színház művésze. – A társulatban figyeljük egymás munkáját, s egyszer csak eljön az idő, amikor úgy érezzük, jelét adjuk a szakmai megbecsülésnek. Ezért is örülök nagyon a Szendrő-díjnak, mert szeretem, tisztelem azokat, akiktől kapom. Hisz hasonló művészi ízlésvilág, azonos színészi morál kovácsol minket alkotóközösséggé. És számomra az ő véleményük éppoly fontos és mérvadó, mint a rendezőm vagy a színidirektorom szava. S persze, az önbecsülésemnek is jót tesz az efféle visszajelzés.

Ottlik Ádám nyolc kaposvári és öt debreceni évad után, 2001-ben szerződött Pécsre. Láthattuk fondorlatos ördögként és bájos fiúangyalként, komédiázott musicalben, megrendített drámában, nevettetett vígjátékban, meghalt Tybaltként és bonyolítja a szálakat mint Hyppolit. Sorolhatnánk az általa életre keltett, különböző karaktereket, sorsokat, jellemeket. Eszében sincs panaszkodni, a színház az élete. Illetve, épp ezért van oka aggodalomra mostanában.

– Bizonytalanság és feszültség lett úrrá rajtunk az igazgató-kinevezés körüli hercehurcában – mondja. – Féltem a társulatot, ezt a szabad szellemű, remek alkotóközösséget. Nem jó, ha a politika beszüremkedik egy művészeti intézmény falai közé. Nyolcvan-kilencven százalékos nézettséggel mennek az előadásaink, rangos szakmai elismerések sorának örülhetünk. Bízom benne, hogy a politikusaink tudják: nem egy épületet kap hitbizományba a leendő igazgató, hanem egy szellemi közösséget, amit óvni kell és megkímélni a széthullástól. Épp ezért óriási felelősség egy vezető kinevezése. A színház: játék, de bizonyos játékszabályokat a fenntartónak is tiszteletben kell tartania.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő