15 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapFesztPécs Nyitva: programcunamival jön a nyári szezon!

Pécs Nyitva: programcunamival jön a nyári szezon!

Idén is rengeteg kulturális programmal fog robogni a tavaszi, nyári turisztikai főszezon a városban. A Pécs Nyitva kampány legfontosabb tudnivalóiról ma délelőtt számoltak be a projekt felelősei.

A Pécs Nyitva idei érdekességeiről tartottak ma sajtótájékoztatót a Zsolnay-negyed M21 Galériájában. Az először 2021-ben, a koronavírus után meghirdetett kampány a helyi turizmus élénkítését célozza, és a remények szerint 2023 lehet az eddigi legsikeresebb „szezonja”. Kincses Márk, az önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője úgy fogalmazott, hogy a május és szeptember közti időszakban a 200 ezer vendégéjszaka elérése a cél Pécsett, amire reális esélyt is lát, és amit ha sikerült megugrani, az a koronavírus előtti időszakhoz képest is csúcsnak számítana.

Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester szerint az év első hónapjainak adatai biztatók ilyen téren.

– A szálláshelyek kihasználtságát illetően jól állunk idén, hiszen a januári adatok már a 2019-es szint fölé emelkedtek – mondta Ruzsa. – Ez nem csak a nagyobb szállodákra, hanem a kisebb szálláshelyekre is igaz. A húsvéti időszakban már az első öt között van az országban Pécs ilyen téren a szállásfoglalási portálok adatai szerint.

Ruzsa Csaba

Az alpolgármester hozzátette, hogy az utóbbi években rengeteg partnere lett a városnak a Pécs Nyitva jóvoltából, de úgy látja, ebben az évben olyan további partnerek csatlakozhatnak még, amelyek tovább erősítik a kampányt.

A Pécs Nyitva programkavalkádjából is kiemelkedik a Zsolnay Örökségkezelő – ez a cég ügyvezetőjének, Hummel Márknak a szavaiból is kiderül, hiszen majd negyed órán át sorolta rendezvényeiket augusztusig bezárólag.

Hummel Márk

– Már május 20-21-én indítjuk a nyári szezont a hagyományos Zsolnay Piknikkel, és még annak a hónapnak a végén jön a gyereknap is – mondta el Hummel. – Nyárra ki fogunk alakítani a negyedben egy Zsolnay Plázst, amivel a hozzánk ellátogató turistáknak szeretnénk kedvezni a kiemelt időszakban. A koncepciónk szerint az m21 Galéria előterében alakítunk ki egy kis vendéglátóhelyet, de kint, szabad téren is. Ez arra szolgál, hogy a negyed látogatói meg tudjanak kicsit pihenni, fel tudják magukat frissíteni egy finom koktéllal.

A ZSÖK idén megrendezi most már szokásos, nagyszabású eseményeit. Június végén jön a Sétatér Fesztivállal egybekötött LOKART, a nyár lezárásaként idén is megtartják Magyarország legnagyobb diákfesztiválját, a Szamárfül fesztivált, és természetesen július elején ezúttal sem maradhat el a Zsolnay Fényfesztivál, amely négy napja során több mint 100 programmal várja majd az embereket.

– A ZSÖK persze kiemelten készül az előttünk álló időszakra – hangsúlyozta Hummel.

A sajtótájékoztatón a Janus Pannonius Múzeummal kapcsolatos érdekességekről Kőhalmi Andrea, a JPM marketingvezetője számolt be. Ahogyan elmondta, ők már a napokban meg is nyitották tavaszi-nyári szezonjukat, hiszen a minap érkezett meg hozzájuk a világhírű Toulouse-Lautrec-kiállítás.

Kőhalmi Andrea

– Természetesen ezen kívül is számos érdekes esemény áll előttünk – tette hozzá Kőhalmi. – A nyáron nyitjuk meg a Kismányoky Károly életmű kiállítást, lesznek régészeti tárgyú tárlataink, és nagyon készülünk a Múzeumok Éjszakájára, amelynél minden évben 50-60 pluszprogrammal kedveskedünk a múzeumlátogató közönségnek. Így lesz ez idén is. Ekkor fog majd megnyílni az újrarendezett Lantos-kiállítás is.

A Baranyai Gasztronómiai Klaszter alelnöke, Gellai Gergő is felszólalt a Pécs Nyitva sajtóeseményén, hiszen már most hétvégén jön az első nagy pécsi fesztivál a szezonban, három évnyi kényszerű szünet után ugyanis visszatér a PEN, azaz a Pécsi Egyetemi Napok.

– Nagyon erős programmal tudunk ismét becsengetni – mondta el Gellai. – Az Expo Centerben három színpadon összesen 100 program várja a PEN vendégeit az előttünk álló hétvégén. Fontos információ, hogy a legnagyobb koncertek szabadtéren lesznek, ahol azonban a nézőtér is fedett lesz. Itt egyébként minden nap pontban éjfélkor véget fognak érni a koncertek, mindent megteszünk azért, hogy minél kevesebb zaj jusson ki a PEN helyszínéről.

Szintén a Pécs Nyitva kampányhoz tartozik a Káptalan Kert, ahol május 18-tól egészen szeptember végéig minden pénteken és szombaton koncertek lesznek.

A kultúra és a művészet mellett a sportok szerelmeseinek is sok érdekességet tartogatnak a következő hónapok. Május 12-én Pécsre érkezik a Tour de Hongrie, aznap a városban minden a kerékpározásról fog szólni a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek köszönhetően. Lesznek a nyáron azonban motorral hajtott versenygépek is a megyeszékhelyen, hiszen jön az 56. Mecsel Rallye is!

Máté János (mikrofonnal)

– A nagy rendezvények mellett lesznek majd kisebb, de szintén nagy presztízsű és érdekes eseményeink is – mondta el Máté János, a PSN vezérigazgatója. – Május végén országos utánpótlásdöntőt rendezünk vízilabdában, de lesz futóversenyünk is a Tüskésréten.

Kincses Márk

Az egész Pécs Nyitva kampányról végül Kincses Márk foglalta össze a legfontosabbat.

– Mindenkinek meg akarjuk mutatni, hogy igenis Pécs az ország egyik legjobb helye – zárta az eseményt Kincses.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő