16 C
Pécs
csütörtök, május 2, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFeketeMűanyag helyett együnk házit!

Műanyag helyett együnk házit!

Guargumi, módosított kukoricakeményítő, stabilizátorok és savanyúságot szabályozó anyag. Ezen összetevők közül valamelyik (vagy az összes) szinte biztosan fellelhető a bolti vaj-, illetve szendvicskrémekben. Hogy ezen adalékanyagok károsak vagy sem, arról megoszlanak a vélemények, de az vitán felül áll, hogy nem nélkülözhetetlen hozzávalói a kenyérre kenhető masszáknak. Az alábbi receptek is ezt bizonyítják!

[box title=”Miért van szükség adalékanyagokra? ” box_color=”#f8de68″ title_color=”#312302″]A guargumi egy indiai növényből előállított állományjavító. Az átlagember az élelmiszerekben találkozik vele leggyakrabban. Elsősorban sűrítő, zselésítő anyagként, térfogatnövelőként, illetve lisztjavító szerként alkalmazzák. Megtalálható többek között a szószokban, tejtermékekben, üdítőkben, lekvárokban, jégkrémekben, felvágottakban, sőt még gyerektápszerekben, tejpótlókban is. Gyakran használt segédanyag energiaszegény élelmiszerekben, ahol alacsony kalóriaérték mellett kell krémes, tejszínes állományt kialakítani.

Bár a guargumi nem mérgező, élettani hatásáról megoszlanak a vélemények. Egyes kutatások szerint különösen hasznos az emésztés szabályozásában és a cukorbetegek táplálkozásában. Az ellentábor véleménye szerint azonban a guarmagliszt elősegíti az allergia kialakulását és maga is képes allergiás reakciót kiváltani, nagy mennyiségben fogyasztva pedig gyomorgörcsöt és felfúvódást okozhat. 2007 nyarán pedig a dioxin- és pentaklórfenol-szennyezés miatt került az európai országok figyelmének középpontjába.

A guargumihoz hasonlóan pedig sok más, feleslegesnek tűnő és kétes hangzású adalékanyagot találunk a különféle kenyérre kenhető, vaj-, sajt-, illetve szendvicskrémekben. Ezek közül több (mai álláspont szerint) egyáltalán nem jelent veszélyt az egészségre, de azért ha nem muszáj valószínűleg senki sem szeretne módosított kukoricakeményítőt és/vagy stabilizátorokat enni.  Épp ezért összeszedtünk néhány egyszerűnek tűnő receptet, amivel kiválthatjuk a bolti vajkrémeket. [/box]

szendvics

Házi vajkrém joghurtból – forrás: eztfaldfel.blogspot.hu

Hozzávalók:

– 2 nagy doboz 3,6% zsírtartalmú natúr joghurt (330 g /doboz)
– 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín
– egy csapott mokkáskanál konyhasó

Elkészítés

A joghurtot a sóval és a tejszínnel összekeverjük, egy konyharuhával kibélelt tálba öntjük, majd kiemeljük a textilt és batyut formálunk belőle. Az egészet valahogyan úgy kellene behelyezni a hűtőbe, hogy a batyu az edény felett lógjon, ne érjen annak aljához. Ezt többféleképpen meg lehet oldani, az egyik variáció,  hogy a hűtő felső polcát képező rácshoz kötjük a batyut, az edényt pedig egy polccal lejjebb tesszük, de az is elképzelhető, hogy egy fakanálra kötjük rá a batyut és azt egy mély fazék peremére támasztjuk. A módszer tulajdonképpen mindegy, a lényeg az, hogy a savó ki tudjon csepegni belőle.

Hagyjuk így legalább 12 órára, de akár egy napig is állhat a hűtőben. Előbbi esetben folyékony krémet, utóbbi esetben vajkrém sűrűségű masszát kapunk. Akárhogy is, ha ez megvan, jöhet a fűszerezés. Hogy mivel? Szinte bármivel: fűszerpaprika, fokhagyma, metélőhagyma, petrezselyem, stb.

A fenti hozzávalókból körülbelül 400 gramm vajkrémet fogunk kapni, ami nagyjából két doboz bolti mennyiségének felel meg. A bekerülési költség pedig olcsóbb vagy nagyjából ugyanannyi, mintha készen vennénk meg.

Fontos! Túl sok házi vajkrémet azonban nem érdemes csinálni, mert hamar megsavanyodik.

szendvics

Medvehagymás tojáskrém házilagforrás: nosalty.hu

Hozzávalók négy adaghoz

– 3 tojás
– 10 dkg vaj
– 10 medvehagymalevél
– metélőhagyma vagy újhagyma
– só, bors

Elkészítés

A tojásokat 10 percig főzzük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk. A hozzávalókat a metélőhagyma kivételével összeturmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. A tetejére szórjuk a zöldhagymát felkarikázva.

A tojáskrém bekerülési költsége körülbelül 300 forint, amiből a boltban egy olcsóbb szendvicskrémet kapnánk, tele műanyag hozzávalókkal.

szendvics

Avokádókrém 

Hozzávalók

– 1,5-2 avokádó
– 5 db olajban eltett aszalt paradicsom
– 10 dkg mascarpone
– 1 gerezd fokhagyma,
– kevés citromlé
– só, bors

Elkészítés

Az aszalt paradicsomokat, a megtisztított, feldarabolt avokádó felét, a mascarponét és a fokhagymát a robotgép aprítójába tesszük vagy botmixerrel pürésítjük. A maradék avokádót villával belenyomkodjuk (azért, hogy ne legyen teljesen homogén állagú). A végén kicsit sózzuk, borsozzuk  és nyomunk bele kevés citromlét.

szendvics

Füstölt sajtos krém – forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók

– 20 dkg karaván füstölt sajt
– 20 dkg vaj
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 kávéskanál pirospaprika

Elkészítés

A sajtot lereszeljük, hozzátesszük a vajat, majd összeturmixoljuk vagy habbá verjük az egészet, beletesszük a fokhagymát és a pirospaprikát.

[note note_color=”#f6a2b4″]Pofonegyszerű szendvicsre való

Ha tényleg nincs időnk joghurt csepegtetéssel vagy tojásfőzéssel fáradozni, akkor létezik egy még egyszerűbb módja annak, hogy megmenekítsük a szervezetünket a bolti szendvicskrémektől. Ha van otthon vaj, akkor vegyünk k belőle annyit, amennyit a kenyérre kennénk és fűszerezzük friss fűszernövényekkel, fokhagymával, metélő vagy medvehagymával, bármivel, ami van otthon. Így az unalmas vaj helyett egy kicsit fűszeresebb feltétet kapunk.[/note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő