A görögök is lakatfalat avattak

Nem tetszik a görög kisebbségi önkormányzatnak az új pécsi lakatfal, ami szerintük egy “nyárs”, ezért maguk is építettek egyet.  A lakatárusoknak biztosan jó lesz.

hirdetés

A városvezetés a közelmúltban döntött arról, hogy pályázatot hirdet egy új lakatfal kialakítására. A nyertes pályamunka alapján fel is avatták a napokban az új építményt a Szent István téren. A munkálatokat egy pécsi cég vállalta magára, a pályázatra bárki jelentkezhetett. Negyven pályamunka közül választotta ki a szakemberekből álló zsűri a legjobbat, s végül Páva Zsolt  polgármester és Bodrogi Gyula színművész, a POSZT díszvendége adta át.

Ám ezzel párhuzamosan a görög kisebbségi önkormányzat is dolgozott a háttérben: a 2010-ben a Janus Pannonius utcában létrehozott faluk bővítésének előkészítését kezdték el, amelynek átadása kedden délután meg is történt  Füsti Molnár Éva jóvoltából (Balikó Tamást, volt pécsi színház igazgatót is felkérték, ő levelet küldött maga helyett).

Georgiou Grigorisz, a kisebbségi önkormányzat vezetője közölte: egy méterrel toldották meg a korábbi lakatfalat, s nagyjából még 8-10 éven keresztül lesz módjuk az ilyetén bővítésre.

Füsti Molnár Éva és Georgiou Grigorisz a lakatfal avatásán

Arra a kérdésre, hogy ezt nem tekinti-e rivalizálásnak, azt mondta: nem szabadott volna a Szent István téren köztéri szoborként megépíteni a lakatfalat, hiszen abból csupán egy van, ők éppen azt bővítették.

Egyébként az a véleménye a  város által átadott új alkotásról, hogy „az egy nyárs”, nem pedig lakatfal, és ennyi erővel a tévétoronynál is lehetne.

Úgy tudjuk, hogy a pécsi vezetés korábban felajánlotta a kisebbségi önkormányzatnak, vegyen részt a városi lakatfal felállításában, egyik zsűritagot éppen az ő tervezőjük adta, s bár úgy tűnt, meg is egyeztek a görögökkel, ez a történteket látva nem sikerült.

Az ügyben kerestük a pécsi városvezetést is, egyelőre nem sikerült nyilatkozót találnunk az ügyben.