A Keleti Nyitás is folytatódik Pécsen

Karéliából érkezett orosz delegációt fogadott a városházán szerdán Őri László alpolgármester és Bognár László, a kulturális és köznevelési bizottság elnöke. A héttagú, művészek és tudósok alkotta küldöttség a kulturális kapcsolatok erősítése céljából érkezett Pécsre.

hirdetés

Karélia fővárosából, Petrozavodszkból érkezett az az orosz delegáció, amelyet az orosz település neves művészei és az ottani állami egyetem oktatói, kulturális és tudományos szakemberek alkották. A küldöttséget Őri László alpolgármester köszöntötte szerdán. Elöljáróban elmondta, hogy városunkat az EKF óta a kultúra városának tartják Magyarországon, így a delegáció “jó helyen jár”…

– A kormány 2010-ben hirdette meg a Keleti Nyitás politikáját, amelynek célja, hogy a tőlünk keletre fekvő országokkal már meglévő kapcsolatokat erősítsük, illetve új együttműködéseket alakítsunk ki kulturális és gazdasági területen. Az eltelt időszakban már kapcsolódási pont jött létre a magyar kormány és az orosz fél között, de lényeges, hogy élő együttműködések legyenek az érintettek között, a helyi közösségek bevonásával. Ez határozta meg a mostani látogatás keretrendszerét – fogalmazott a városvezető.

orosz delegáció,hl3
Őri László és Bognár László fogadta a vendégeket

A petrozavodszki vonal létrejötte a PTE Orosz Központjának köszönhető, a pécsi egyetem már korábban felvette a kapcsolatot a karéliai főváros egyetemével. A két város sok hasonlóságot tud felmutatni, hiszen mindkét település jelentős kulturális hagyományokkal rendelkezik, mindkettő régiója kulturális centruma.

– Miután művészek és tudósok érkeztek hozzánk, fontosnak tartjuk, hogy ne csupán az egyetemek között, hanem a kulturális intézményrendszerek és a múzeumok között is létrejöjjön olyan szakmai párbeszéd, amelyre alapozva a későbbiekben akár gazdasági kapcsolatok is kiépülhetnek.

Ennek érdekében a delegáció csütörtökön találkozik a pécsi kulturális holding (ZSÖK) vezetésével, ahol a lehetséges együttműködés kereteiről egyeztetnek a szakemberek.

Ennyit érdemes tudni Petrozavodszkról
Petrozavodszk Oroszország északnyugati részén, Finnország közelében fekvő, 360 ezer lakosú nagyváros, amely 400 km-re található Szentpétervártól és 1000 km-re Moszkvától. Az észak-oroszországi térség második legnagyobb kulturális központja Szentpétervár után, ahol az állami egyetem mellett öt színház működik, s azon 16 orosz város közé tartozik, ahol a zeneoktatás minden oktatási szinten (alap-, közép- és felsőfok), s a helyi konzervatórium az egyik legelismertebb zenei intézmény Oroszországban.