Kommunizmus: milliókat öltek meg

Mindenkinek joga van megismerni az igazságot és a sikeres jövőt a gyermekeinknek csak ezen az igazságon keresztül lehet felépíteni – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Pécsen. A Kovács Béla Általános Iskolában diákok, tanárok és Kovács Béla rokonai is fejet hajtottak az 1947-ben, a kommunista érában elhurcolt, patacsi születésű politikus tiszteletére.

hirdetés

Kovács Bélát 1947. február 25-én hurcolták el a Szovjetunióba a kommunisták koholt vádak alapján. A kisgazda politikus éveket töltött rabságban. Elhurcolásának napja 2000-től a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja lett.

A kommunizmus pusztításaiba világszerte százmillió ember halt bele és felbecsülhetetlen azok száma, akiknek megnyomorította életét a diktatúra. A ’40-es évek második felétől kezdődően 700 ezer embert hurcoltak szovjet munkatáborokba, sok évre. Csak töredéke térhetett haza. 
DSC_2210
Hoppál: Múlt darabjai a mi történelmünk részei, meghatározó szerepe van abban, hogy milyenné válik egy nemzet

– Mi generációnk már nem élte át személyesen a kommunista diktatúra bűncselekedeteit, mégis azt láttuk, hogy nagyon sokáig a nagyszüleink, szüleink vérző sebeit és a megtorlatlan bűnök igazságtalan súlyát cipelte ez az ország – mondta Hoppál Péter.

A kulturális államtitkár szerint voltak, akik féltek továbbadni az emlékeiket még a diktatúra után is. Ennek a félelemnek és hallgatásnak vetett végett az ezredfordulón megnyíló, Budapesten található Terror Háza, ami egykor kommunista börtön volt. Az emlékezéshez járult hozzá az is, hogy az ezredforduló óta, az első Orbán-kormány óta fejet hajtunk a kommunista diktatúrák áldozatai előtt, valamint hogy 2013-ban létrejött a Nemzeti Emlékezet Bizottság. Tavaly pedig a kormány elindította a Gulág-emlékévet.

– Ezeken a szervezeteken és az országot átfogó több száz megemlékezésen keresztül kutatásokkal, publikációkkal segítjük az agyonhallgatott élet feltárását és megismertetését, a nemzeti emlékezet megismertetését – emelte ki Hoppál Péter.

Kovács Béla rokonai
A megemlékezésen Kovács Béla rokonai is részt vettek

A Gulág-emlékév kapcsán Baranya megyében összesen 41 pályázat nyert, ami azt jelenti, hogy 160 millió forint összértékben rendeztek megemlékezéseket.

Kovács Béla ház tábla

Az egyik legkiemelkedőbb: Kovács Béla

Az 1908-ban született kisgazda politikus Pécs-Patacson született és főként itt tevékenykedett. Ez a hely ezért emblematikus és szimbolikus jelentőséggel bír. Olyan emlékpontot alakítanak ki, ahol a politikus életútjával és tetteivel is megismerkedhetnek majd a helyiek – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Páva Zsolt: Kovács Béla személyén keresztül Pécs egy olyan szemlelettel bővül, amire büszkék lehetünk
Páva: Kovács Béla személyén keresztül Pécs egy olyan szemlelettel bővül, amire büszkék lehetünk

– Kötelességünk ezt a pályafutást nagyobb odafigyeléssel tanulmányoznunk, hiszen Kovács Béla pécsi volt. Bár ebből a korból és Kovács Béla pályafutásából kevés tárgyi dokumentum maradta hátra, célunk, hogy olyan speciális emlékpont legyen ez a hely, amit a fiatalok megismerhetnek – mondta Páva Zsolt.

Ilyen most Kovács Béla egykori háza
Ilyen most Kovács Béla egykori háza
Felújítás után emlékpontot alakítanak ki a házban
Felújítás után emlékpontot alakítanak ki a házban

A ház felújítása és bővítése 45 millió forintba kerül.

Kovács Béla (1908-1959) 

A pécsi politikus 1933-ban lett a Független Kisgazdapárt képviselője. A párt színeiben különböző posztokat töltött be Pécsen és a Parlamentben is. A második világháború után a Magyar Kommunista Párt egyik fő célpontja lett demokratikus, haladó politikai nézetei miatt. 1947-ben törvénytelenül hurcolták el a Szovjetunióba. Miután hazatért, Nagy Imre ’56-os kormányának tagjává választották. A szabadságharc bukása után Kádár János többször is próbálta megnyerni magának. Fiatalon, 51 évesen hunyt el Pécsen. A Mecsekaljai Iskola Pázmány Péter Utcai Általános Iskolája 2012-ben vette fel Kovács Béla nevét.