A lakótársát is megeszi, ha tudja

Új állatfajjal bővült a pécsi állatkert látnivalóinak sora. A kötelező karanténidő lejárta után a mai napon mutatkozott be a nagyközönség előtt a közelmúltban érkezett hópehely muréna.

hirdetés

A fiatal hópehely muréna egyelőre még félénk, nem szokta meg új otthonát, így megpillantásához némi szerencse is szükséges. A murénalesre a legjobb időpont a szombatonként 13.30-tól rendezett látványetetési program, melynek keretében az akváriumok lakói (köztük a cápa is) megkapják napi betevőjüket. Április második hétvégéjétől kezdve az új muréna etetése is megtekinthető lesz ebben az időpontban.

hópehelymuréna (2)

A murénák az angolnafélék közé tartozó, leginkább a meleg vizű tengerekben előforduló halak. Egyes fajok édesvízben, illetve hideg tengerekben is megtalálhatóak. Testük megnyúlt, kígyószerű, mellúszóik hiányoznak. A murénáknak jelenleg mintegy 200 faja ismert, a legnagyobbak akár 3 méteres hosszúságúra is megnőhetnek. A pécsi állatkertben is látható hópehely muréna eredeti hazája az Indonéz-szigetvilág. Kistermetű murénafaj, a teljesen kifejlett egyedek testhossza 80 centiméter körüli.

Ez a  halfaj könnyen felismerhető jellegzetes, fekete-fehér mintázatáról. A hópehely muréna elsősorban éjszaka aktív, a nappalt rejtőzködve, barlangokba, sziklahasadékokba bújva tölti. A több murénefajhoz hasonlóan ragadozó: látása viszonylag rossz, zsákmányállatait elsősorban a szaglása segítségével kutatja fel. Murénához képest viszonylag békés fajról van szó, társítani azonban csak olyan halakkal érdemes, melyeket nem tud megenni. A pécsi állatkertben egyelőre egy narancssávos íjhallal osztozik otthonán, azonban a közeljövőben újabb halfajok érkezhetnek a furcsa pároshoz, közölte a pécsi zoo.

A pécsi állatkertben egyébként idén tényleg “zajlik az élet”, egymás után érkeznek új állatok, legutóbb a nagy szőröstatuk jövetele okozott örömet a gyerekeknek. Erről videót is készítettünk, ami itt látható.