A pécsi olimpikonok szerint jó kezekben van az úszásutánpótlás-nevelés

A 80. életévét betöltő Petrov Anatolij mesteredzőről a Nevkó-uszoda névadó ünnepségén emlékeztek meg. A nevet változtatott létesítményben nemzedékek nevelkedtek fel, akikből olimpikonok, paralimpikonok váltak. Az alkalom kapcsán több neves pécsi úszó is elmondta, milyen szerepet töltött be „Tolja bácsi” az utánpótlás-nevelésben, illetve hogyan vélekednek az úszósport jövőjét illetően.

Sors Tamás szerint mindenkinek szívügye, hogy legyen utánpótlás, ennek bizonyítéka többek között a „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” program, és az egyéb, gyermekeket célzó kezdeményezések is.

– A Nevelési Központ uszodája pedig egy olyan hely, ahová szívesen jön majd mindenki, Tolja bácsi továbbadta a tudást fiainak, szellemisége itt marad. Persze a sikeres utánpótlás-neveléshez kellenek a szorgalmas, ügyes gyerekek is.

– Biztos vagyok benne, hogy a magyar úszósport számos alakja fog még kikerülni innen – mondta Jakabos Zsuzsanna -, hiszen a mi példánk is mutatja, mennyire termelékeny közeg ez. Győzteseket nevel ez az uszoda, ez a medence – ami a 25 méterével az edzéseken tökéletesen alkalmas a hibák kijavítására.

Petrov Anatolij három nagy tanítványával: Jakabos Zsuzsanna, Pásztory Dóra és Sors Tamás

– Biztos vagyok benne, hogy a pécsi utánpótlásból még bőven ki fognak kerülni olimpikonok, paralimpikonok, az a sok fiatal, akiket Tolja bácsi képzett, át tudják adni a sok tudást, a tapasztalatokat a fiatalabbaknak – vélekedett Konkoly Zsófia.

Konkoly Zsófi biztos benne, hogy lesznek még pécsi úszóolimpikonok

Pásztory Dóra szerint Jancsik Árpád személye, aki maga is a legendás mesteredzőtől tanult, garanciát jelenet az értékes munkára.

– A pécsi utánpótlás jó kezekben van, Jancsik Árpádban ugyanaz a szakmai alázat, tenni akarás fedezhető fel, mint tanárában. Jómagam is elkezdtem fiatalokat edzeni és még én is fellapozom néha saját fiatalkori úszónaplóimat, ihletet meríteni belőle.

hirdetés

Hirdetés