Kövér gyerekek: Pécsen jön az ellentámadás

Ma Magyarországon minden negyedik gyermek elhízott vagy túlsúlyos. Az elhízás olyan betegségek előszobáját jelenti, amelyekkel egyre fiatalabb korban találkoznak a szakemberek. Ilyen a diabétesz, a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Épp ezért szakmai szervezetek kezdeményezésére Pécsen megnyílt az ország első gyermekprevenciós központja.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján létrejött regionális központot a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet együttes erővel hozta létre.

Képünk illuszztárció
Képünk illusztráció

Az “Összefogás a gyermekek egészségéért” kezdeményezés a gyermekkori elhízás ellen veszi fel a kesztyűt. A hétfőn ünnepélyes keretek között megnyitott központ feladata a már meglévő prevenciós tevékenységek, az elhízás megelőzésére irányuló szakmai kezdeményezések összehangolása, fejlesztése és népszerűsítése, egységes nemzeti koncepció kidolgozása, szakmai továbbképzés, oktatási anyagok összeállítása, illetve egészségfejlesztési modulok kifejlesztése többek között a gyermekek életének első 1000 napjára.

– Az első két és fél év azért kapott kiemelt figyelmet, mert ez az az életszakasz, amely alapvető befolyással van a fiatalkori és felnőttkori elhízásra. Ekkor zajlik le az úgynevezett metabolikus programozás, és alakul ki egy életre szólóan a zsírsejtek száma – hangsúlyozta Molnár Dénes, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

A professzor hozzátette, egészen 18 éves korig foglalkoznak majd az elhízás kezelésével, ám a megelőzés, prevenció leginkább kisiskolás korig hatásos. Tízéves korra ugyanis annyira kialakulnak a viselkedési attitűdök, az étkezési szokások, hogy azokon már igen nehéz változtatni.

elhízás, gyerek

A központi tevékenységnek további fontos célja, hogy a kormány által bevezetett megelőzési intézkedések – például a menzaprogram – elfogadottságát elősegítse a pedagógusok, gyermekek és családok körében szervezett találkozókon.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora hétfői köszöntőjében elmondta, a projekt helyszínéül azért a pécsi gyermekklinikát választották, mert az már évek óta az Európai Elhízástudományi Társaság minősített centrumaként működik.

A létrehozók szándéka szerint a központ elindítása egy mintaprojekt lesz, vagyis a kezdeményezést a jövőben az egész országra kiterjesztenék. Továbbá a tapasztalatokat és az alkalmazott módszertanokat egy szakmai konzultáció keretében az illetékes kormányzati és döntéshozó szervezetekkel is megosztják majd.