“Ha kell, a munkagépek elé fekszünk”

Félelem, szomorúság, kilátástalanság. Ilyen érzelmek munkálkodnak a kicsiny, alig több mint 200 lelkes baranyai település lakóiban. A martonfaiak tiltakoznak a falu határába tervezett, bevándorlókat befogadó állomás létrehozása ellen. Sátrakat vertek a Pécs határától 5, Hird szélétól alig 1,5 kilométerre lévő, egykori honvédségi lőtér területén és azt mondják: nem mennek, amíg nem akadályozzák meg az egészet.

hirdetés
Uránia Mozi

Bosnyák Attila András, Martonfa polgármestere a 6-os főút szélén, a volt honvédségi lőtér, azaz egy 60 hektáros állami tulajdonú terület bekötőútjánál fogadta munkatársunkat hétfőn reggel. Ahogy a falu mintegy 25 lakója, úgy ő is vasárnap óta virraszt a település határától pár száz méterre lévő, tervezett állomás területén, hogy így fejezze ki nemtetszését a kormányhatározat ellen.

menekült kérdés-tiltakozók martonfán14-Bosnyák Attila András

– Estére százan is leszünk, vagy még többen. Polgármesterként a falu lakóival együtt mindent megteszek, hogy a kormány letegyen szándékáról. Legfeljebb erőszakkal megyünk el innen, mindenképpen meg akarjuk akadályozni a tábor létrehozását.

A falubelieknek az első és legnagyobb keserűséget az okozta, hogy semmiféle tájékoztatást nem kaptak, volt, akinek Pesten élő lánya szólt, mi készül. Hétvégén már falugyűlést is tartottak, ekkor merült fel a sátras tiltakozás ötlete.

menekült kérdés-tiltakozók martonfán1

Sziklai Zoltán több mint 20 társával vasárnap éjjel óta van kint a tábor tervezett helyén.

menekült kérdés-tiltakozók martonfán10-Sziklai Zoltán

– Egyetlen célunk van: megakadályozni az egészet. Akkor sem támogatnánk az állomás létrehozását, ha pénzzel, vagy más beruházással kompenzálnák a falut. Az elmúlt években talpra állt a település: több embernek jutott munka, elindult a szociális szövetkezet, jó a közbiztonság, s már az ingatlanokat is adták-vették. Mindezt lerombolná a kormány, ha építkezne – mondta Sziklai.

menekült kérdés-tiltakozók martonfán4

A falubeliek nagy bánata, hogy korábban úgy volt: a hatvanhektáros területet megkapja a helyi szociális szövetkezet művelésre. Ehhez már vettek munkagépeket is, mert gabonát, zöldséget, gyümölcsöt termeltek volna azon a földön, amelyen a tábor megépülne. A kormányhatározattal ez az álmuk is szertefoszlana. A legtöbben az állomás miatt a biztonságukat, egészségüket, vagyonukat, földjeiket féltik egyébként.

menekült kérdés-tiltakozók martonfán7

A sátrazók elszántak, azt mondták lapunknak, folyamatosan jelen lesznek a területen a következő hetekben legalább tízen, húszan. Ha mozgást látnak, riasztják a falu lakóit, s Pécsről, valamint más településekről is várnak tiltakozókat. Ha kell, a munkagépek elé fekszenek és úgy akadályozzák meg a beruházást.

menekült kérdés-tiltakozók martonfán16