Átveszi az állam a pécsi Dóri Házat

Közfinanszírozottá válik április 1-jétől és ezzel mérföldkőhöz érkezett a gyermekhospice tevékenység Magyarországon. Ennek köszönhetően beteg gyermeket ápoló családok saját, jól megszokott környezetükben maradhatnak, ezért nem kell elhagyniuk otthonukat.

hirdetés

A Dóri Ház alapkövét 2008-ban tették le, de ekkor még kevés esély volt arra, hogy valaha is megépülhessen az első gyermekhospice ház Magyarországon.

– A gyermekhospice nem az életvégi ellátásról, vagyis a halálról szól, hanem egy sokkal hosszabb és összetettebb folyamat, ami a gyermek súlyos betegségének a diagnosztizálásától veszi kezdetét és hosszú évekig, évtizedekig eltarthat – mondta Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfői sajtótájékoztatón.

Páva Zsolt polgármester, Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő, és Schmittné Makray Katalin, a volt köztársasági elnök felesége tartott sajtótájékoztatót.

szememfénye

A Dóri Házat 2010-ben nyitotta meg Pécsen a Szemem Fénye Alapítvány, 2011-ben működési engedélyt is kapott az intézmény. 2012-ben önálló szakmakódot kapott a gyermekhospice. Az új jogszabályok lehetővé tették azt is, hogy április 1-jétől ez az ellátás közfinanszírozottá válik.

Schmittné Makray Katalin a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy nagyon könnyű olyan dolgok mellé állni, ahol sok ember életét lehet jobbá tenni, ez érzelmileg nagyon erősen megérinti a saját lelkünket.

– Ez áttörés a Dóri Ház és az egész szolgáltatás életében, hiszen egy sikeres út végére ért ez a folyamat – fogalmazott Páva Zsolt, Pécs polgármestere. – Örülök, hogy Pécs ebben is példát tudott mutatni, köszönhetően annak, hogy pécsi polgárok az ügy mellé álltak, kiálltak és küzdöttek e nemes célért.

Hoppál Péter, parlamenti képviselő szerint a Dóri Ház munkáját látva nem magától értetődő ajándék az, ha a családok egészséges gyermekeket nevelhetnek. Ezért, ahol gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermek van, óriási segítséget nyújt ez a hiánypótló tevékenység – tette hozzá a képviselő, aki megköszönte az önkéntesek és az alapítvány munkáját.

[box title=”A Dóri Ház”]A gyermekhospice ház szolgáltatásait 0-24 éves kor közötti, krónikus vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek, fiatal felnőttek és családjaik vehetik igénybe. Az alapítvány szakemberekből álló csapata mindent megtesz, hogy a legteljesebb lelki, szociális és fizikai támogatást nyújtsa a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt, akik a Dóri Házban eltöltött idő alatt szép emlékekkel gazdagodnak.[/box]