Az EHÖK feltélekkel igent mondana a PTE modellváltására

A pécsi egyetem hallgatói önkormányzatának honlapján megjelent egy állásfoglalás a PTE tervezett modellváltásával kapcsolatban. Feltételekkel elfogadnák az átalakulást.

hirdetés
Uránia Mozi

Érdekes mondattal kezdődik a pécsi EHÖK nyilatkozata: „a hónap elején az egyetem tárgyalásokat kezdeményezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőivel az intézmény fenntartói modellváltásának lehetőségeiről”.

Ez gyökeresen ellentmond annak, amit Miseta Attila rektor mondott a keddi egyetemi plénumon, és annak is, ami a független sajtóban megjelent a modellváltással kapcsolatos „tárgyalások” megkezdéséről.

„Január első napjaiban behívták az Innovációs Minisztériumba (ITM) a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait, ahol Palkovics László ismertette velük a minisztériumi forgatókönyvet: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból” – írta a folyamat hátterét bemutató cikkében a Telex.

Miseta Attila, a PTE rektora pedig az egyetemi plénum jegyzőkönyve szerint azt mondta kedden a több száz főt megmozgató online rendezvényen, hogy a PTE vezetése számára is meglepetés volt a modellváltási lehetőség.

Az EHÖK a következő feltételekkel menne bele a modellváltásba:

  • továbbra is biztosítva legyenek a szociális- és tanulmányi ösztöndíjak, továbbá a hallgatói önkormányzatok feladatellátásához biztosított tárgyi és pénzügyi feltételek, valamint gazdálkodási jogosultságok
  • a továbbiakban is változatlan formában biztosítottak legyenek a hallgatói önkormányzatok jelenlegi egyetemi szabályzatokban biztosított véleményezési és egyetértési jogai a hallgatókat érintő kérdésekben
  • a hallgatói önkormányzatok a jelenleg meghatározott feltételek szerint huszonöt százalékának megfelelő számban delegáljanak képviselőt a Szenátusba és a hallgatói ügyeket közvetlenül érintő egyetemi és kari testületekbe
  • a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi tagjainak kijelölésére jogosult személy vagy testület egy főt az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Küldöttgyűlése javaslatára nevez meg

Ezeket a feltételeket határozati javaslat formájában a ma kettőkor kezdődő szenátusi ülésen tervezi előterjeszteni az EHÖK.