Az ország diákszínjátszásának legjobbjai Pécsen

Nagy tehetségek játszanak Pécsett

Kísérleti jelleggel indult útjára az idei POSZT-on a Generation Next névre hallgató programsorozhat, melyben az ország legjobb diákszínjátszó társulatai és előadói vesznek részt.

hirdetés

Az idei POSZT-on a nívós versenyprogramok mellett a színház- és társművészeteinek új generációi is megjelennek. A POSZT Generation Next névre hallgató programsorozatának keretén belül bemutatkozó színházak és színi-iskolák számára rendkívüli kiugrási lehetőség lehet ez a kezdeményezés.

A jövő nagy alkotói lehetnek az itt előadó diákok
A jövő nagy alkotói lehetnek az itt előadó diákok

A diákszínházi programsor kezdetén, június 10-én a Bóbita Bábszínházban mondott beszédet Őri László, Pécs alpolgármestere. A városvezető hangsúlyozta, hogy Generation Next programjával az új lendületet kapott, megújult vezetéssel működő POSZT nyit a fiatal alkotók és művészek számára, hiszen az idei színházi találkozón az ország diákszínjátszásának legjava van jelen, akikre nem csak a POSZT, de a város is figyelni fog. A figyelem pedig több mint indokolt, hiszen így nagyobb eséllyel kerülnek a középpontba azok a fiatalok, akik akár a jövő nagy alkotói is lehetnek.

Egy kísérleti program részesei a diákok
Egy kísérleti program részesei a diákok

Ez egy kísérleti program, melynek tapasztalatait a fesztivál után fogják levonni, de az biztos – mondta Őri –, hogy valamilyen formában a következő POSZT során is kellő figyelmet fognak kapni a diákszínjátszó csapatok.

Nagy tehetségek játszanak Pécsett
Nagy tehetségek játszanak Pécsett

A Generation Next programban olyan intézmények vesznek részt, mint például a Színház és Filmművészeti Egyetem, akik elhozzák a Sirályt, a Solarist, sanzonkoncertet adnak és improvizációs kurzust tartanak. A Kaposvári Egyetem ifjú alkotói a Psychével és a Rómeó és Júliával várják a nézőket, míg a Pesti Magyar Színiakadémia a fiatalok életével, problémáikkal kapcsolatos tantermi színi-projektet adnak elő Borbély Szilárd Akárki Akárki című műve mellett. A Generation Nexten belül továbbá az Országos Diákszínjátszó Találkozó megannyi nyertes darabját is láthatják az érdeklődők.

A Generation Next részletes programját itt találja.