Becsengetnek az iskolai zsaruknak

Figyelnek a rendre

Egyenruhások lepik el az oktatási intézményeket szeptembertől, a köznyelv az iskolarendőr megnevezést használja, hivatalosan azonban bűnmegelőzési tanácsadónak hívják majd őket.

hirdetés

Összesen száz iskolarendőrt rendelnek ki országszerte kétszáz középiskolába, azonban azt, hogy melyek ezek, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ határozza meg.

A rendőrtisztek képzése már augusztusban elkezdődött, egy speciális kiválasztási folyamat után elméleti és gyakorlati oktatáson vehetnek részt a leendő sulizsaruk.

– Elképzelhető, van, ahol szükség van az iskolarendőrökre, de nálunk még nem történt olyan súlyos eset, amit egy pedagógus ne tudott volna kezelni, nem is kértünk rendőrt az iskolába – mondta Uzsalyné Pécsi Rita, a pécsi Megyervárosi Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium vezetője. – Úgy gondolom azonban, mindenképp hasznos lehet a jelenlétük, jó, hogy lesz valakinek jogosultsága arra, hogy megkérdezze a az iskolakerülő gyerekeket, hogy miért nincsenek bent az órákon.

A legnagyobb veszélyt a drogok jelentik…

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a bűnmegelőzési tanácsadók elsődleges feladata a diákok bűncselekményekkel szembeni fokozott védelme mind az elkövetői, mind a sértetti oldal tekintetében, kiemelt tekintettel. a kábítószerrel való visszaélésekre.

A sulizsaruknak a szolgálati idejük nagy részét az oktatási intézményben kell eltölteniük, s a lehető legtöbb bűnmegelőzéssel kapcsolatos információt kell megosztania a gyerekekkel, tanárokkal, szülőkkel. A tisztekhez egyébként maximum három iskola tartozhat majd.

– A gyakorlatban persze még nem láttuk működni a rendszert, de egy rendőr nem pedagógus, s kétlem, hogy hatékony volna mindez. Én inkább a tanárokat készíteném fel erre a feladatra – tette hozzá Uzsalyné Pécsi Rita.

Van, ahol szükség van a fegyelemre…

Lantos Károly, a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója szerint sincs még annyi információ a birtokában, hogy pontosan lássa előnyöket, de abban biztos: nem lesz hátulütője a dolognak.

– Lesz visszatartó hatása, ha lesz rá lehetőség, akkor szeretném, ha a mi iskolánkban is dolgozna bűnmegelőzési tanácsadó – fogalmazott Lantos. – Fontos szempont, hogy milyen tartalommal töltik meg ezt a rendszert és ebből milyen előnye származik az intézménynek.

[frame]Szeptembertől egyébként számos változás lép életbe az iskolák működését illetően. Az intézményeknek – négy óráig – kötelező délutáni foglalkozásokat kell biztosítaniuk a diákok számára. A kezdő évfolyamokon az új nemzeti alaptanterv nyomán elkészült kerettantervek szerint tanulnak már az iskolások. A minden napos testnevelés már nem csak az első, az ötödikes és a kilencedikes osztályokban kötelező, hanem ősztől a másodikosoknak, hatodikosoknak és a tizedikeseknek is. Emellett átlagosan 34 százalékkal emelkednek a pedagógus bérek és a tankönyvellátás is megújult. Szeptembertől a tanfelügyeleti rendszer is elindul, melynek célja a pedagógusok és a nevelési-oktatási intézmények szakmai fejlődésének támogatása, a minőségi nevelés, oktatás biztosítása.[/frame]