Beindult a nyüzsgés a pécsi albérletpiacon

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével együtt megindult a mozgás az albérletpiacon, ez alól egyetemvárosként természetesen Pécs sem kivétel. Az árak emelkedtek, ami jó hír azoknak a pécsieknek, akik kiadják a lakásukat, és persze nem annyira jó a diákoknak.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy kihirdették az idei felsőoktatási ponthatárokat, azonnal elindult a mozgás az albérletpiacon. Ez az egyik fő szezonja az albérletkiadásnak, aki jó eséllyel nem jut be kollégiumba, az próbál minél komfortosabb, minél jobb helyen levő és minél olcsóbb albérletet keresni. Arra viszont csekély esélye van, hogy ez a három feltétel egyszerre teljesüljön.

Mint az Otthontérkép és az Ingatlan.com elemzéséből kiderül, minden nagyobb egyetemi, főiskolai városban nőttek az albérletárak a tavalyihoz képest, ez alól egyetlen település kivétel: Miskolcon 2 százalékkal csökkentek az átlagárak. A legdrágább kiadó lakásokat értelemszerűen Budapesten találjuk, itt 150 ezres a havi átlagdíj, persze kerületenként nagy a szórás. A belvárosi V. kerületben például az átlagár 228 ezer forint, és csak a külső kerületekben csökken 100 ezer környékére.

A vidéki nagyvárosok között Győr vezet 103 ezer forintos átlagárával, a legolcsóbb lakásokat Miskolcon találjuk, itt az átlagár nem éri el a 70 ezer forintot. Pécs a középmezőnyben van a maga 92 ezres értékével.

Persze ez csak átlagár, senki sem mondja, hogy az összes pécsi albérlet ennyiért vihető. A piacon futó hirdetések kötött csemegézve találtunk uránvárosi kiadó lakást 70-90 ezer forintért, sőt havi 65 ezer plusz rezsiért is az egykori Magasház környékén – ez utóbbi azonban mindössze 36 négyzetméteres aprócska diákfészek.

A Szigeti út környékén, azaz az orvosi karhoz viszonylag közel már alig találni 100 ezer alatt albérletet, de ne lepődjünk meg a 150 ezer+rezsi hirdetéseken sem. A városfal közelében, a Széchenyi tértől pár percre hirdetnek lakást havi 170 ezerért, ezt fiatal német diákoknak különösen ajánlják. A külföldi diákokra sokan alapoznak – joggal, hiszen folyamatosan nő a számuk -, találtunk olyan hirdetést, amely 4 szobás belvárosi lakást kínál havi 265 ezerért.

A szakemberek szerint az mindenesetre biztos, hogy a külföldi diákok alaposan megmozgatták a pécsi albérleti piacot: hajlandóak magasabb árakat is kifizetni, ami jó hír a pécsi lakáskiadóknak, viszont igényesek is, a pénzükért magasabb minőséget várnak el.