Egyre zöldebbek a pécsi ovik

Országos viszonylatban a legtöbb – összesen 25 – zöld óvodával büszkélkedhet Pécs, melyek közül pénteken nyolc intézmény mérte össze tudását a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében. A 10 éves programsorozat záróeseményeként Őri László, Pécs alpolgármestere és az esemény fővédnöke köszöntötte a kicsiket a Köztársaság téri óvoda tornatermében.  

hirdetés

2016-ban volt 10 éve, hogy a Köztársaság téri óvoda nyerte el a Zöld Óvoda címet. Ennek apropóján a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával programsorozatot hirdetett tavaly az intézmény, melynek záró gáláját ünnepélyes keretek között egy vetélkedővel zárták a pedagógusok pénteken az óvodában. Nyolc csapat mérhette össze a tudását, a végső cél azonban nem a nyerés, hanem a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés mélyebb megismerése volt.

zoldovi3 zoldovi4

– Tudjuk, hogy óvodás korban a legfogékonyabbak a gyermekek az újdonságokra, ezért a szülői példamutatás mellett nagyon fontos az óvodapedagógusok munkája is, hiszen a mindennapokban látott minták meghatározzák a felnövekvő gyermekek életét is – mondta el Őri László.

Pécs menetel a Európa Zöld Fővárosa cím felé

Pécs 2016-ban másodszor is benyújtotta pályázatát Európa Zöld Fővárosa címre. A folyamatos projekteknek, városszépítéseknek köszönhetően komoly esélye van Pécsnek arra, hogy Európa Kulturális Fővárosa cím után 2019-ben elnyerje ezt a címet is. A környezettudatos óvodai nevelés csak egy  lépés az Európa Zöld Fővárosa címért vezető úton, hiszen több korábbi, már megvalósult projekt bizonyította, hogy Pécs igazán zöld város.

csemetekert, hl03
A közelmúltban több száz facsemetét kapnak a pécsiek ingyen egy kísérleti program keretében

Ezek közé tartozik többek között a pécsi napelempark, mely az egész ország éves szén-dioxid-kibocsátását mintegy 15 tonnával csökkenti, a megújuló energiával működő e-buszok, melyek ősszel érkeztek városunkba tesztüzemre, illetve az ősszel indult fásítási program, melynek keretében a város számos részére érkeztek facsemeték.