Tüskésrét: nemet mondott az erőmű?

A strandolás is szóba jöhet...

Megkezdődött a pécsi Tüskésrét rekultivációjának utolsó üteme. Bár korábban úgy volt, az ottani tóból nyerik ki a földet, más megoldást keresett a hőerőmű. 

hirdetés

A város szívében fekvő, mintegy 51 hektáros területen a meglévő talajtakaró megvastagításával és egy új csapadék-elvezető rendszer kialakításával véglegesen befejeződik az egykori széntüzelésű erőmű zagyterének tájrendezése. Az 1,4 milliárdos munkálatok már elkezdődtek és 2014. december 31-ig tartanak.

A Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. nyílt tenderének győztes fővállalkozója a minap elkezdte a Tüskésrét négy egykori zagykazettájának rendbetételét.

A kazettákon megtelepedett növényeket már kiírtották, jelenleg a földtakaró-réteget alakítják ki. Ezt követően új csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki, megelőzve a kazettákban tárolt zagy környezetre káros anyagainak kimosódását. A munkálatok gyepesítéssel és ligetes fásítással végződnek.

Nagy változások előtt áll a belvároshoz közeli terület – Fotó: Facebook.com/centralparkpecs

– A rekultiváció befejeztével biztonságos, egészséges és a környezetbe illeszkedő területet tudunk a város rendelkezésére bocsátani. Mindemellett a tájrendezéssel lehetőség nyílik a kitűnő fekvésű terület további fejlesztésére is – mondta Péterffy Attila, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Az ügy pikantériája, hogy a rekultivációra szoruló területet az előzetes tervek szerint úgy tették volna rendbe, hogy az ottani tóból kitermelt földet használták volna fel. Így nagyjából a jelenlegi vízfelület háromszorosa alakulhatott volna ki.

Kővári János, a pécsi önkormányzat Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottságának elnöke elmondta: mégsem ez az elképzelés valósul meg, de a város nem tett le arról, hogy – akár az erőművel is együttműködve -, szabadidőparkot hozzon létre Tüskésréten. Ezzel kapcsolatban néhány évvel ezelőtt már készült egy tanulmány, amely a napenergia hasznosítása mellett a geotermikus erőforrások kiaknázását tűzte ki célul.

– Ez utóbbi azért is lehetne előremutató, mert így a Balokányliget rendbetételével is összekapcsolhatnánk a projektet – mondta.

Az elgondolás szerint a két egymással szomszédos rész – Balokányliget és Tüskésrét – képezhetne egy összefüggő, 400 hektáros fejlesztési területet, s a régóta elhanyagolt Balokánynál akár geotermikus energiát felhasználó fürdőkomplexum is épülhetne.

Kővári szerint természetesen ehhez az ingatlanok tulajdonviszonyait is rendezni kell még, hiszen egy része magánbirtokban, másik része állami, önkormányzati tulajdonban van. Az elnök szerint ugyanakkor a 2014-től induló uniós finanszírozási ciklusban lehet majd forrást találni a projektre.