Ez nem vicc: súlyos betegségeket kaphatsz el a szökőkutakban

Alig ütött be a strandszezon, már most megmártóztak – köztük sok-sok kisgyermek – a pécsi szökőkutakban, ügyet sem vetve a köztéri csobogók vizének fertőzésveszélyeire. Minden évben hangsúlyozzuk, hogy bár a negyven fokban nem tűnik rossz ötletnek lehűteni magunkat, komoly betegségeket kaphatunk el, a hüvely fertőzésektől elkezdve a szalmonellán át az ótvarig. 

hirdetés

Minden évben téma, mégsem vigyáznak a szülők eléggé gyermekeikre. Ahogy berobban a nyár, pelenkás totyogókat és hűsölni vágyó gyerekeket látunk a szökőkút vizében fogócskázni, szaladgálni. Bár minden évben megírjuk, a legtöbben ignorálják bölcs „tanácsainkat”.

– A legkönnyebben terjedő betegség az ótvar, ami egy gennykeltő baktérium okozta bőrfertőzés, megjelenése főleg gyermekeken jellemző. A bőr legfelsőbb rétege alatt jön létre körülírtan egy-egy is gennygyülem, továbbá a kislányok elkaphatnak enyhébb hüvelyi fertőzéseket, de rosszabb esetben a galambok által terjesztett cryptococcust, sőt akár a szalmonellát is benyelhetik. Összefoglalva: a szökőkutakban való pancsolás egyáltalán nem veszélytelen – mondja dr. Várszegi Dalma pécsi bőr- és nemigyógyász, allergológus szakorvos.

Az ótvar szövődményeként megjelenhet nyirokér-gyulladás, ami egy vörös csík képében mutatkozik a bőrön, a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása is jellemző, de kialakulhat néha orbánc is. A legsúlyosabb szövődmény vesegyulladás lehet, ezért a kiterjedt betegség alatt és lezajlását követő két hét múlva érdemes vizeletvizsgálatot végezni. A vírusokat és hasmenéses fertőzéseket ráadásul remekül átadják egymásnak a gyerekek a kevésbé fertőtlenített köztéri csobogókban.

A szakember hozzáteszi, hogy a bélférgességnek is nagy a kockázata, hiszen annak ellenére, hogy tisztítják a kutak vizeit, különböző állatok odapiszkítanak. Ám a köztéri szökőkutak vize nem csak a szennyezettség miatt veszélyes. A kis mennyiségben bizonyos szemcseppekben is megtalálható tartósítószer a benzalkónium-klorid (BAK), nagyobb koncentrátumban a szökőkutak vizébe is belekerül, célja, hogy megakadályozza a kút algásodását. Ez a szer primer károsító anyag, és könnyedén okozhat kötőhártyagyulladást gyermekeknél.

Az ügyben megkerestük a Biokomot, hátha valami jobb hírrel szolgálnak, de tévedtünk: a szökőkutakban való fürdőzés továbbra is borzasztóan veszélyes.

– A legfontosabb megemlíteni, hogy a kutakban nem friss víz kering, a kút egy tartályból nyeri a vizét, amely egy keringető rendszer segítségével cirkulál. Még környezetbarát kialakítás esetén is 2-3 havonta szükségessé válik a teljes vízcsere, az elpárolgott, vagy elveszett vizet folyamatosan visszatöltik a Biokom NKft. munkatársai. A társaság elvégzi az előírt tisztítási munkálatokat, valamint rendszeresen fertőtlenítést végez. Ez jól érezhető, ha a szökőkút közelében tartózkodunk, azonnal érezni lehet a klórszagot – árulta el lapunknak Erdős Réka, a Biokom sajtóreferense. Mivel egy szökőkútnak ugyanakkor nincs olyan vízkezelő berendezése, szűrőrendszere, külön gépháza, mint egy uszodának, illetve fertőtlenítőszert sem használnak olyan nagy mennyiségben, mint egy medencében, egyértelmű: a víz nem lesz olyan tiszta, mint egy medencében.

A szökőkutaknál rendszeresen mechanikus szűrést végeznek, tehát a nagyobb szennyeződéseket, például a szemetet, a cigarettacsikkeket kiszűrik, azonban a mikroorganizmusok kiirtására ez nem elegendő, így ha valaki iszik a kút vízéből, vagy fürdik benne, különböző fertőzéseknek teheti ki magát, mivel a szökőkutak bármilyen hulladékkal, kutya- és madárürülékkel is szennyeződhetnek.

A Biokom sajtóreferense is hangsúlyozta: gombás betegségeket, vírusos bőrbetegségeket, a víz lenyelése esetén hasmenést is kaphat a szökőkút vizében fürdőző, s minél több időt tölt valaki a vízben, annál nagyobb veszélynek van kitéve. A csobogókat inkább távolról tanácsos megcsodálni.

A kutakban való fürdőzés – a közegészségügyi veszélyek mellett – balesetveszélyes is lehet a csúszós kövek miatt.

Csöngei Adrienntől, a Tettye Forrásház Zrt. sajtószóvivőjétől megtudtuk, ahogy már megszokhattuk, idén is lesznek kihelyezett permetkapuk a belvárosban, melyek a nagy hőségben egészséges és biztonságos felfrissülést nyújtanak majd.