Ezért kávéznak a pécsi zsaruk

A Pécsi Rendőrkapitányság Police Café elnevezésű négynapos rendhagyó programsorozattal igyekezett felmérni a pécsiek véleményét a város közbiztonságáról. A beszélgetések kötetlensége révén tanulságosnak bizonyult a rendezvény.

hirdetés

Az elmúlt négy nap során minden városrészben járt a Police Café névre keresztelt bűnmegelőzési projekt. Hétfőn a Zsolnay-negyedben a belvárost érintő problémákról egyeztettek, kedden Pécs-Gyárváros közbiztonságáról szólt a nap a Gandhi Gimnázium kollégiumában, szerdán Kertváros volt terítéken az ANK-ban, míg csütörtökön, a zárónapon Uránvárosról beszélgettek a szakemberek a Bánki Donát utcai Általános Iskolában.

A rendezvény célja, hogy közvetlen és kötetlen módszerek alkalmazásával – a World Café módszereit alapul véve – a felvetett témák olyan szegmensei is előtérbe kerüljenek, melyek a hagyományos egyeztetések során általában háttérben maradnak, az adott városrész lakóinak biztonságáért kívánnak ezzel még többet tenni.

Vitális Ágnes rendőr alezredes tanulságosnak nevezte a Police Café beszélgetéseit, mert olyan problémák, sajátosságok is előjöttek a négy nap alatt, amikről egy-egy hivatalos fórumon biztosan nem esett volna szó.

– Sikerült olyan oldalról megközelítenünk a témákat, ahogy eddig nem, hiszen amíg mi csak rendőri szemmel látjuk az eseményeket, addig a többi jelen levő szervezet is a saját szemszögéből mondta el gondolatait, ezeket gyúrtuk egésszé – tette hozzá Vitális.

policecafé

A csütörtöki Cafén elhangzott, hogy a prostituáltak nem okoznak akkora problémát Uránvárosban, mint más városrészben, de itt az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények, közterületi és társasházi rongálások, garázdaságok száma jelentős. A rendőrség szerint azonban eddig minden esetben elkapták a gyanúsítottakat.

Vitális Ágnes kitért a közbiztonság témakörére, elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos idei statisztikák jobbak, mint múlt évben, viszont meg kell különböztetni a hivatalos adatokat, valamint az emberek szubjektív biztonságérzetét.

– Az emberek természetesen azokat az eseményeket jegyzik meg, amelyek nagyobb nyilvánosságot kapnak. Pedig például a titokban tartott családon belüli erőszak sokkal jellemzőbb, mint a nőket utcán ért támadások – magyarázta a rendőr alezredes. – A program egyik feladata a közbiztonság javítása, bár ez alapvetően a társadalomtól függ– fogalmazott.

policecafé3

A szemléletformálásra is nagyon jó alkalmat nyújtott a négy napos rendezvény, ugyanis a rendőrség mellett a mentőszolgálat munkatársai, a tűzoltóság, a családsegítő szolgálat, a lakásfenntartó szövetkezetek, pedagógusok és más, a biztonság fenntartásában közreműködő szervezet is jelen volt.

Vitális hozzátette, előbb-utóbb az állampolgárok is belátják, hogy nekik is sokat kell tenniük azért, hogy a javuljon, sőt jó legyen a közbiztonság Pécsen.

  • plöm

    Ha a pécsiek véleményére kíváncsiak, akkor miért csak egymás közt osztják az eszet?

  • ÉN+Én

    Esetleg a kávézás helyett némi Kiss ,munka ????????????? Talán a bűnözök is jobban tartanának tőlük !!!!!