Fesztiváloznak a pécsi múzeumok

Immár nyolcadszor rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos eseménysorozatát, amelyhez idén is csatlakozott a Janus Pannonius Múzeum. Az intézmény szeptember 30. és október 27. között 7 helyszínen 25 programmal várja a közönséget.

hirdetés

– A gazdag programkínálatba nagyközönségnek szóló tematikus rendezvények és több szakmai program, konferencia is került. Októberben érdemes folyamatosan böngészni a kínálatot, hiszen egész hónapban megtalálhatjuk a kedvünkre való kikapcsolódási formát az előadástól a kiránduláson át a kártyabűvész produkciójáig – közölte lapunkkal Gerner András, a pécsi múzeumok sajtóreferense.

Egy elfelejtett pécsi festő képeit láthatjuk például már szeptember második felétől a Modern Magyar Képtárban. Rácz Jenő festményein Pécs külvárosait, helyszíneit örökítette meg a két világháború között. Bár szabadidejében alkotott, mégsem nevezhető vasárnapi festőnek.

Október 2-án és 3-án az aradi vértanúkra emlékezik a múzeum: „Nemzeti jelképek és szimbólumok néprajzi tárgyakon” címmel Kőszegi Gábor muzeológus és Tillai Gábor történész tart előadásokat.

Október 4-én mesenap lesz a Modern Magyar Képtárban. Itt a magyar népmese napja alkalmából rendhagyó programokkal várnak minden mesét szerető gyermek és felnőtt látogatót. Például Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa képzőművészek, a Mindenki Tud Rajzolni című fejlesztő könyv szerkesztőivel alkothatnak közösen olyan gyermekek, akik szeretnek rajzolni. Lesz mesesarok, portréfotózás, mesehős arcfestés.

A kerámiák titkaiba is bevezetnek bennünket október 4-én, hiszen interaktív, játékos ismeretszerzési lehetőséget kínál dr. Kovács Orsolya főmuzeológus, művészettörténész, Halmos Ferenc keramikus, kutató-tervezőmérnök, illetve Gardánfalvi Magdolna restaurátor, múzeumpedagógus.

A Várostörténeti Múzeumban ugyanezen a napon tart Szabó G. Gábor nemzetközi referenciákkal rendelkező kártyabűvész showt. A Ferbli a Derfliben című időszaki kártyatörténeti kiállítás megnyitója után a kártyabűvész két előadást is tart.

A múlt kerámiáit tekinthetjük meg október 5-én a Régészeti Osztályon. Itt a felgyülemlett selejt anyagot felhasználva, közösen válogatva, ragasztva juthatnak az érdeklődők olyan ismeretekhez, amelyek a későbbiekben a korok, kultúrák világában könnyebbé teszi az eligazodást.

Októberétől Szilágyi László filmtörténész vezetésével filmklub is indul a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályán. A havi rendszerességgel jelentkező sorozat első mozija 9-én lesz A tizedes meg a többiek című film bemutatásával.

Október 11-én tartják a raktárak éjszakáját. A program keretében Pécs természeti értékeiről, védett területeiről tart előadást Dénes Andrea botanikus, a látogatók éjjeli sétát tehetnek a mamutok, farkasok és az amazóniai pillangók között, eközben érdekes történeteket hallgathatnak muzeológusokról, gyűjtőkről, ritka gyűjteményi szerzeményekről a természettudományi múzeumban.

Sokat hallani arról, hogy Magyarország gyógynövény nagyhatalom lehetne. Vajon tényleg így van ez? Dénes Andrea botanikus október 17-én tart erről előadást a természettudományi múzeumban. Szó lesz arról, mennyire gazdagok természetes élőhelyeink gyógyító „erőben”? Szó esik a hazai környezetünk gyógyító gazdagságáról, gyógynövényekről, gyógygombákról, vadon termő tápláléknövényekről, felvetve az élőhelyeket és fajokat érintő, ill. a gyűjtéssel kapcsolatos természetvédelmi kérdéseket is.

Két nappal később a Keleti-Mecsek természeti és épített kulturális örökségét fedezhetjük fel a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség túravezetőjének és a Janus Pannonius Múzeum muzeológusának segítségével. Egy 1939-ben kiadott mecseki túrakalauz segítségével megnézhetjük, mi változott az útvonalon az elmúlt 70 évben.

A részletes programok ide kattintva érhetőek el a múzeumok honlapján!