Ha kell, akkor a Dráván jönnek át a menekültek

Eddig Baranyát elkerülte a menekülthullám, ám a biztonságpolitikai szakértő szerint a szerb-magyar határ kerítéssel történő lezárása akár azt is hozhatja, hogy a Horvátország és ezzel együtt Baranya felé tolódik el a migrációs áradat. 

Miközben a Baranyával határos Bács-Kiskun megyében, illetve Csongrád megyében naponta intézkednek a bevándorlókkal szemben a rendőrök, és több tízezren jöttek már át szerb-magyar zöldhatáron, addig Baranyát elkerülte a menekülthullám. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tavalyi beszámolójából az derül ki, hogy tavaly mindössze két esetben indítottak eljárást embercsempészet miatt, és nyolc határsértővel szemben kellett intézkedniük. Idén pedig eddig senkivel szemben nem kellett eljárást indítaniuk.

A zsaruk egy ideje már folyamatosan tartják a kapcsolatot a horvát kollégáikkal, valamint közösen is járőröznek. A rendőrség szerint azonban a megye geopolitikai helyzetének tudható be az, hogy  Baranyában nincs migrációs nyomás: délről a Dráva, keletről a Duna folyam képez természetes akadályt a migránsok előtt.

Ezzel együtt azonban most új helyzetet teremthet a szerb-magyar határ kerítéssel történő lezárása. Deák Péter biztonságpolitikai szakértő szerint ugyanis ha menekültek átkeltek a tengeren, a Dráva-folyó sem jelent számukra akadályt, amelyet akár át is lehet úszni, amit maga a szakértő is megtett korábban.

– Egy az ügy sokkal komplexebb annál, hogy azt egy 175 kilométeres kerítéssel meg lehessen oldani. A migrációs problémát egyetlen ország nem tudja kezelni, nemzetközi összefogás kell a helyzet kezelésére – mondta Deák Péter. A szakértő szerint minden az alapproblémából ered, így ennek lehet következménye az, hogy megsértik a dróthálót, vagy másik irányba indulnak el. Mindezek mellett akár szervezettebbé válhatnak a tömegek is, és úgy érkeznek majd hazánkba a menekültek.

hirdetés

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.