Kiakadt a pécsi szeretetember!

Évente több milliárd forintot hagynak városunkban a Pécsi Tudományegyetemen tanuló külföldi hallgatók, mégsem örülnek sokan annak, ahogy a környékükön lakó fiatalok viselkednek. Egy türelmes, elfogadó pécsinél is betelt a pohár. 

Szőke Tibor gyermekfelügyelő az egyetemi városrészben lakik albérletben feleségével és két kisgyermekével. Mint mondja, boldog családi életüket beárnyékolja, hogy a szomszédukban lakó külföldi diákok nem tartják be a házirendet. Szőke Tibor egyébként nem az a veszekedős fajta, hiszen ő volt az a postás, aki kis apró örömüzeneteket hagyott annak idején az embereknek a levelek mellett. Mostanság pedig a szeretetről, az elfogadásról, a másik ember tiszteletéről és a pozitív életszemléletről szóló Nap-Igéi bejárták az internetet. 

– Biztos vagyok benne, hogy más is küzd ezzel a problémával. A lényeg, hogy többször szóltunk a lakásszövetkezetnek, hívtunk rendőrt csendháborítás miatt többször, de valahogy úgy érezzük: nem tisztelnek minket – mondta az elkeseredett apuka. –  Gyakran ordibálnak a lépcsőházban, hangosan közlekednek, az ablakból kiabálva beszélgetnek. Ami még nappal is problémás, hiszen a panel lakás nagyon viszi a hangot – foglalja össze sérelmeit az apa, aki három éve lakik az Ifjúság úti kampusz környékén a családjával, de már nagyon szeretnének elköltözni.

– A három év alatt kizárólag annyit értünk el a felettünk élő iráni hölgynél, hogy ne bömböltesse a zenét. Ha a feleségem felment, az volt a válasz, hogy a gyerek is szokott sírni.. – mondta.

szőke tibor, hl1
Szőke Tibor nejével és két kisgyerekével kénytelen elviselni a ricsajozást

Szerinte a külföldiek nem érzik problémának saját viselkedésüket, de nem kizárólag a külhoni diákok okoznak bosszúságot, a magyar egyetemistákkal szintén ugyanez a gond – s nem csupán az ő lépcsőházukban, hanem a kampusz környékén sok helyen.

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója szerint a legnagyobb külhoni hallgatói létszámmal büszkélkedő orvosi karon több olyan programot tartanak, amelyek a külföldi hallgatók pécsi beilleszkedését segítik.

Az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat az orvosi kar dékáni hivatalával közösen a tanév megkezdése előtt előadást tart a beilleszkedésről. Félévenként interkulturális workshopot is rendeznek, de egy program keretében magyar kísérőt rendelnek azon külföldi hallgatók mellé, akik ezt kérik. Szerinte ez is segíti a külhoniak eligazodását. A magyarul is tanuló hallgatóknak kulturális ismereteket is adnak, amely a magyarországi együttélés szabályait is tartalmazza.

kulfoldi
Persze nem minden külhoni diák rombolja a magyar morált…

A minden évben megjelenő Gólyaújság angol és német nyelven tartalmaz hasznos információkat a beilleszkedéshez, az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat irodája, valamint az angol és német hallgatói szolgáltató irodák munkatársai napi szinten foglalkoznak a hallgatókkal.

Mindezek mellett november 9-én rendezik meg a Police Café elnevezésű rendezvényt, amelyen külföldi hallgatók is részt vesznek a diákokat érintő és a rendőrség hatáskörébe tartozó témakörökről.

A megyei rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre közölte, hogy a testület nem rendelkezik olyan nyilvántartással, amely a külföldi diákok által elkövetett szabálysértések eljárási adatait tartalmazná.

Azt mondták, hogy az említett szabálysértés bejelentése esetén a rendőr figyelmeztethet 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig (ismételt elkövetés esetén 70 000 Ft-ig) terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési feljelentést tehet. Feljelentés esetén az eljárás lefolytatása a Járási Kormányhivatal hatáskörébe tartozik.

A kisebb súlyú jogsértések elkerülése érdekében a rendőrség a PTE-vel közösen tájékoztató kiadványt készített a magyarul nem tudó hallgatók számára. Ennek hangsúlyos részét képezi a csendháborítás kérdésköre.

Mindezen kívül a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kijelölt munkatársa angol nyelvű előadást tartott a Pécsi Tudományegyetemen azokról a tudnivalókról, amelyek megkönnyíthetik a hallgatók számára az ilyen jellegű jogsértések elkövetésének elkerülését.

  • A. Zimmer

    Magyarul adnak a szarnak egy pofont.