Habzóbor Pécs szívében? Teszteltük az Oaksot!

Az elmúlt hónapokban több cikkünk is született új, hiánypótló belvárosi üzletek bemutatásáról. Egyre több a minőségi ételeket és italokat kínáló vendéglátóegység, a napokban az Oaks borbár és kávézó nyitott ki, ahol helyi termelők sajtjait és sonkakülönlegességeit kóstolhatjuk meg. Ám fő profiljuk a régió borászatainak finomabbnál finomabb nedűinek bemutatása, havonta változó kiemelt ajánlattal. 

hirdetés

Jól megszokott tesztelő brigádunkkal elsőre szkeptikusan álltunk a helyhez, hiszen pár hónapon belül a harmadik borbárként nyitott ki az Oaks Pécs belvárosában. A Széchenyi tér 17. szám alatti hely közvetlen közelségében működik töretlen sikerrel két borbár és egy söröző is, ami erősen megkérdőjelezi a hosszú távú sikert, de tesztünk eredménye azonban meggyőzött bennünket, hogy ide érdemes eljönni.

A kiszolgálás kedves, a sommelier tudja a dolgát, a hangulat páratlan és persze a kilátás is fantasztikus; mintha a téren üldögélnénk, ahogy tinédzser korunkban tettük. Még a nyárfáról potyogó sárga virág sem zavart, hozzátartozott a fülledt pécsi nyár hangulathoz. Brigádunk egy sonkatálat, sajttálat és egy spanyol tapastálat kóstolt, ittunk limonádét és szörpöt is, de a kávé sem maradhatott el. Íme ítéletünk:

Első tesztelő

Egy spanyol tapastálat kértünk, ami – picit hosszas várakozás után – szépen és gusztusosan tálalva érkezett meg asztalunkhoz. Az étel finom és jól megkomponált volt. Hiányoltam a kenyeret a tálhoz, ezt kérésünkre azonban készségesen pótolta az üzletvezető. Az étterem/borbár elképzelése egyébként az, hogy a borokhoz „csipegetni valókat” kínálnak, ételek szempontjából a választék három előételt (sajttál, sonkatál, tapastál) és két főfogást (grillezett csirkét, illetve szűzérmét salátaágyon) foglal magába. Az üzletvezető viszont azt mondta, hogy ezt a későbbiekben igény szerint bővítenék.
Kiemelendő az üzletvezető segítőkész udvariassága, felkészültsége, főként a borkínálat ismertetésénél nyűgözött le tudásával. Amilyen hiányosságuk volt, bizonyára a kezdeti tapasztalatlanságnak és a „friss” nyitásnak tudható be.

Második tesztelő

A spanyol tapastálon nagyon ízlett a pármai sonka, a különböző sajtkülönlegességek és a fürjtojás, melyek egy része környékbeli termelőktől származik. A borkínálat nem a legismertebb termelőket vonultatja fel, de ez is a koncepció, hogy elsősorban a régió borvidékeinek kínálatát prezentálják. A sommelier tudja a dolgát, a heti borkínálat mindig változik.

Jó pont, hogy a kávét egy szekszárdi mikropörkölőből szerzik be, kisszériás, prémium kávékat kóstolhatunk itt. A terasz kényelmes, el lehet itt üldögélni egy-két órát simán, ha az embernek van egy üres délutánja.

Harmadik tesztelő

A sajttál fenomenális volt, a vajpuha kecskesajttól elkezdve a kemény parmezánig mindenféle sajtkülönlegességet kóstolhattunk, a tálon pedig egy csipetnyi medvehagyma pesztó tett pontot az i-re. A fürjtojás igazán különleges ízélményt adott, a leheletnyi vékonyra szelt pármai sonka is igazán ízletes volt.

A szörpökhöz, a limonádékhoz az alapanyagokat egy környékbeli gyümölcstermelőtől szerzik, ami plusz pont. A borkínálat ígéretes, az üzletvezető pontosan tudja, hogy melyik ételhez milyen bor illik, és egy meleg nyári napra mit érdemes ajánlani a szomjas pécsieknek. Az ételkínálat kicsit szegényes, de a nyitási tapasztalatokból építkeznek majd, és az igényekhez mérten bővíteni fogják az étlapot is, állítják. Ha több időnk lett volna, biztos elüldögéltünk volna még a kényelmes teraszon, és beszélgetünk az üzletvezetővel, aki minden kérdésünkre készségesen válaszolt.

  • András Szekeres

    Amiért nyáron virágzik azért nyárfa:?Az ételek szemre szépek,majd teszteljük!

  • Manu

    Közvetlen közelben két “borbár” is? Csak nem az Eleven a másik? Az Pécsi léptékben egyáltalán nincs közvetlen közel; no de más városban sincs ez másképp van egy városközpont, ahol csoportosulnak ezek a helyek.
    (Az a sárga virág meg nem nyárfa, hanem hársfa :))