Nem ajándék az uniós támogatás

Az uniós fejlesztések nyílt napján a Pécsi Állatkertben kedvezményekkel, sokféle családi programmal várják az érdeklődőket. A megnyitón Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, az állatkert modernizálása jól példázza a fejlesztési forrásból létesült beruházások minőségét és hasznosságát.

hirdetés

Kedvezményekkel, sokféle családi programmal várják az érdeklődőket szombaton a pécsi Állatkertben annak apropóján, hogy a zoo-ban rendezték az „Uniós Fejlesztések Nyílt Napja” országos eseménysorozat első vidéki állomását.

Hargitai János, a Baranya megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, nem az Európai Unió ajándéka a megítélt forrás.

– Az uniós csatlakozáskor aláírt alapszerződés rögzíti az unió kohéziós és strukturális politikáját, mely szerint jogunk van ezen források felhasználására. Ráadásul a kapcsolat nem egyoldalú, hiszen jelentős befizetéseink is vannak –mondta a fejlesztési biztos.

Hozzátette, hogy a jelenlegi európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forint legalább hatvan százalékát gazdaságfejlesztési célokra kell fordítani, erre azért van szükség, mert a 2020 után kezdődő újabb EU-s pénzügyi ciklusban – a vissza nem térítendő támogatások helyett – visszatérítendő források állnak majd rendelkezésünkre. A magyar gazdaságot olyan állapotba kell hozni, hogy az képes legyen az új helyzethez igazodni –emelte ki.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta, az elmúlt 13 évben több tízezer uniós fejlesztési projekt zárult sikerrel Magyarországon. Fejlődött az ország, munkahelyek százezrei jöttek létre, cégek ezrei tudtak sikeresen fejleszteni számos városban és faluban.

– Az uniós fejlesztések története sikertörténet Magyarországon. Bármerre járunk hazánkban, mindenütt találhatunk olyan megvalósult projekteket, amelyek e programoknak köszönhetik az eredményeiket. Csak Pécsett közel 200, Baranyában összesen közel 300 milliárd forintos fejlesztési forrást használtak fel az előző költségvetési ciklusban, a 2007 és 2013 között kiírt pályázatok által – húzta alá Páva Zsolt.

Kiemelte: az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja keretében az ország több tízezer fejlesztése közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthetnek be az érdeklődők, ezért is választották be a Pécsi Állatkertet a legjobb hat kiemelt vidéki helyszín közé, ami óriási elismerés.

Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója kiemelte: az évi tervezett látogatószámot egyelőre messze meghaladták, a tavaly májusi megnyitó óta 210 ezer vendég érkezett hozzájuk, ez tízezrekkel több, mint ahogy azt várták és vállalták.

A modernizálást követően is számos előrelépést ért el az intézmény, ami időközben az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tagjává vált. Emellett komoly oktatási program indult a zoo-ban, új állatok érkeztek a parkba, és sor került többek között tematikus programokra is. Az állatkert kezdeményezőként vett részt továbbá a pécsi turisztikai attrakciókat összefogó Pécsi Kalandor Program megalkotásában.