Hulladékudvar: 100 milliót bukhat Pécs

Alighanem a postavölgyi hulladékudvarra szánt uniós forrását veszítheti el Pécs, ha máshol kell megépíteni a projektet. Már, ha egyáltalán ez lehetséges. Az biztos, hogy bármilyen utólagos változtatás 100 milliós kiadást jelentene Pécsnek és szabálytalansági eljárást vonhat maga után.

hirdetés


Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart Postavölgyben annak a hulladékudvarnak az  építése, amely egy uniós projekt része. A lakossági tiltakozás miatt megtartott fórumon Meixner András – aki MSZP-s képviselőként a 2005-ös döntés, a telekkijelölés és a 2008-as közmeghallgatás idején is a városvezető koalíció tagja volt – azt mondta, egy rossz döntést hoztak korábban, amit – szerinte – meg lehet változtatni.

Kővári János, a terület országgyűlési képviselője jelentette ki: ideiglenesen leállítják a beruházást, és megvizsgálják, felépíthetik-e azt máshol. Az új helyszín azonban rengeteg feladatot és költséget is jelentene, sőt akár a programot is veszélybe sodorhatja – tudta meg lapunk.

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási programot levezénylő Pécsi Városfejlesztési Zrt. fejlesztési igazgatója, Egry Dóra leszögezte: minden, a projektben bekövetkező változtatást csak a közreműködő szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hozzájárulásával lehet megvalósítani. Ha az ő jóváhagyásuk nélkül a társulás máshová teszi a hulladékudvart, akkor azt már saját erőből kell megvalósítani, illetve nagy valószínűséggel – szabálytalansági eljárás keretében – támogatás-visszafizetésre is sor kerülhet. Hozzátette: a késlekedés miatt akár a teljes program veszélybe kerülhet.

– Új engedélyezési terveket kell készíteni, új építési engedélyt kell beszerezni, új közbeszerzést kell lefolytatni, mindez jelentős csúszást eredményezhet – mondta.

Ha új helyen kellene építeni az udvart, azt már nem finanszírozná az Unió és a nagyjából 100 millió forintos pluszköltséget a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulásnak kellene biztosítania. Pontosabban Pécsnek, hiszen az eredetileg engedélyezett és elfogadott projektet “rúgná fel” a város.