Íme, ezek a rendelők újultak meg Pécsen

Két háziorvosi rendelő újult meg az elmúlt időben a Mecsekoldalon, illetve az újhegyi városrészben. Mutatjuk, pontosan melyek, és mit kell tudni a felújításukról.

Pécsett az egészségügyi alapellátás, azaz a háziorvosi rendelők területi elhelyezkedése nagyjából egyenletes, azonban az infrastruktúra színvonala az egyes városrészekben eltérő. Az önkormányzat célul tűzte ki a területi egyenlőtlenségek csökkentését, hogy minden pécsi egyenlő eséllyel jusson hozzá a megfelelő színvonalú ellátáshoz. Ennek a törekvésnek a nyomán újult meg két orvosi rendelő egy fontos projekt keretében.

Közel 730 millió (egészen pontosan 729 millió 225 ezer 517) forintot nyert el erre a város.

Pécsett az önkormányzat feladatába tartozó alapellátáshoz a következő szolgáltatások tartoznak: felnőtt-háziorvos, gyermek-háziorvos, fogorvos, iskola fogorvos.

A cikksorozat harmadik részében a mecsekoldali és az újhegyi városrész orvosi rendelőinek fejlesztését mutatjuk be. 2016-ban, a pályázat előkészítésének évében ebben a két városrészben az ellátottak száma 4 574 fő volt. A regisztrált létszám feltehetően a következő években sem fog jelentős mértékben változni.

Városrész Feladatellátási hely Érintett praxis Érintett ellátottak száma
Mecsekoldal Mikszáth Kálmán u. 8. 1 978
Pécs-Újhegy Bor u. 22. (Újhegyi Főtér 2.). 2 3 596
Összesen 4 574

 

A fejlesztési projekt közvetlen célja az volt, hogy a városban eddig nem elérhető, vagy nem megfelelő színvonalon elérhető alapellátási szolgáltatást az érintett területeken élő lakosság a mai kor feltételeinek megfelelő szolgáltatási és infrastrukturális színvonalú intézményben vegye igénybe.

Pécs-Újhegyi Főtér 2. (Bor utca 22.)

Az újhegyi területen korábban 2 felnőtt-háziorvosi szolgálat működött 2 külön rendelőben, magánháznál. A cél most az volt, hogy a településrészen lévő többi egészségügyi alapellátás egy épületbe kerülhessen.

A város ezért az Újhegyi főtér 22. 43318/6 helyrajzi számú ingatlanon egy új, akadálymentes és energiatudatos épületet valósított meg, mely 2 felnőtt-háziorvosi rendelőt foglal magába.

A műszaki átadás-átvétel 2019. november 29-én lezárult.

Mikszáth Kálmán utca 5.

Az épületben működő gyermek-háziorvosi rendelő és védőnői tanácsadásnak helyet adó helyiség, valamint a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló helyiségek infrastrukturális állapota már nem felelt meg a mai kor elvárásainak.

Az épületben egy gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat, továbbá két felnőtt-háziorvosi rendelő található. A felújítás során a gyermekorvosi rendelőt újították fel, mely új helyiségekkel bővült:

  • akadálymentes wc-vel,
  • személyzeti öltözővel,
  • védőnői és egy elkülönítő helyiséggel.

A meglévő funkciójú helyiségek, mint például a váróterem, a rendelő, a vendég- és a személyzeti vécék megmaradtak, de az épületen belül más elrendezésben. Emellett a teljes épület homlokzati hőszigetelése és tető cseréje is megvalósult. A gyermekorvosi rendelőhöz egy akadálymentes parkolót is építettek.

Az intézmény műszaki átadás-átvétele 2019. augusztus 30-án lezajlott.


A projekt eredményeképpen a pécsiek helyben tudnak olyan egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni, amelyeket eddig más városrészben, hosszabb várakozási idővel tudtak csak, ez pedig ösztönözheti azokat a kezdeményezéseket, melyek a város, illetve városrész népességének megtartását célozzák. A betegségben szenvedők hamarabb jutnak egészségügyi ellátáshoz, rövidülhet a gyógyulási idő így, ez pedig hosszú távon a helyi népesség egészségügyi állapotának és életminőségének javulását segíti elő. A kevesebb időt táppénzen töltő munkaképes lakosság arányának emelkedése a helyi gazdaság fejlődését is előremozdíthatja.

A cikk az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Pécsett – TOP-6.6.1-16-PC1-2017-00001 kódszámú pályázat keretében készült.

 

 

hirdetés

Hirdetés