Trafik: jó üzlet lesz dohányt árulni

Nemsokára megnyílik a lehetőség, hogy a korábbi dohányboltosok és a vállalkozó kedvű pécsiek harcba szálljanak trafiknyitási lehetőségek megszerzése miatt. A szereplők vegyes várakozásokkal tekintenek a jövőbe; az érdekvédők szerint azonban bombaüzlet lehet a dohánybolt azoknak, akik ügyesek.

hirdetés

Tűkön ülnek a pécsi dohány- és kisboltosok, s mindazok, akik trafiknyitáson törik fejüket a városban. A koncessziós pályázatokat még e hónapban kiírja a kormányzat, amely két hónapot ad az érdeklődőknek a dokumentáció visszaküldésére, ennyi idő alatt kell eldönteniük a próbálkozóknak, hogy belevágnak-e az üzletbe.

– Az első és legfontosabb, hogy milyen helyszínen képzeli el az érdeklődő a dohánybolt nyitását. A jelenlegi ismereteink szerint kétezer lakosonként juthat egy trafik a városba, azaz összesen nyolcvan helyen lehet cigarettát vásárolni Pécsen a nyártól. Nagy valószínűséggel a zsúfoltabb városrészekben több, a ritkábban lakottakban kevesebb trafik nyílhat majd – magyarázza lapunknak Adorjánné dr. Pordán Éva, a 2002-ben alakult Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének titkára.

Arról, hogy ki és hol nyithat trafikot, a bírálati szempontok alapján hoznak majd döntést.

– Reményeink szerint előnyben részesülnek majd a trafikos múlttal rendelkezők, a családi vállalkozások, a megváltozott munkaképességűek és a rokkantak – magyarázza a titkár.

Az, hogy az üzlet mennyire lesz jövedelmező a koncessziót elnyerők számára, több mindentől is függ a szakma szerint.

– Egy napi ötszáz doboz cigarettát forgalmazó üzlet csak egy egyéni vállalkozó megélhetésére elegendő. Ha ennek a dupláját adja el ugyanez az üzlet, már szép haszonról beszélhetünk a jelenlegi kicsiny árrés mellett is – mondja, hozzátéve: a későbbiekben a dohányforgalmazók reményeik szerint a mostani 2-4 százalékos árrést feljebb vihetik, hiszen érdekük a nagyobb forgalom.

Káldi Zsolt, a Ferencesek utcájában trafikot üzemeltető vállalkozó feleségével viszi a boltot. Ő azt mondja, mindenképpen indulni fog a pályázaton.

– Egyelőre sok a bizonytalanság, nem tudjuk, megemelik-e árrésünket a forgalmazók, s hogy mekkora forgalomnövekedést jelent a tény, hogy eltűnnek a cigis dobozok a boltok polcairól. Ha úgy számolok, hogy ma ezer helyen lehet dohányterméket venni Pécsen, a nyártól pedig csak maximum nyolcvan ponton, akkor tízszeres is lehet a hasznom. De mit teszek, ha csak két-, háromszoros? – számolgat Káldi.

Ő tehát vegyes érzelmekkel tekint a jövőbe, s szerinte az első fél év sok mindenre választ ad majd.

– Nagyon jól is elsülhet számunkra a változtatás, akár még további alkalmazottakat is fel tudok venni a megnövekedő forgalom miatt. Sok még a nyitott kérdés, de bízunk a legjobbakban – teszi hozzá.

Hogy jó üzlettel kecsegtethet a trafiknyitás, az is mutatja, hogy a kiskereskedők egyesületénél az utóbbi pár hónapban százak jelentkeztek a dohány szakkereskedő képzésre, sokan a sikeres vizsgán is túl vannak. Egyesek már az üzleti tervük alapjait teszik le, kutatják, környékükön mennyi cigarettát tudnak majd eladni.

 

[frame]Kisboltok: nincs veszély 

A trafiktörvény megalkotása előtt sok kisboltos húzta a száját, mert attól féltek, hogy a dohányosok kerülni fogják a közérteket. Mindez ugyanakkor nem fordulhat elő, mert a cigarettát, dohányt vásárlók a trafikokban semmilyen más termékhez nem juthatnak hozzá, csak a dohányzással összefüggő árukhoz. Sem üdítőt, sem rágógumit, sem édességet és újságot sem vehetnek. Ezért kénytelenek lesznek elmenni az egyszerű kisboltokba is, s talán éppen az a kisboltos nyer a törvénnyel, amelynek közelében trafikot nyitnak.[/frame]

 

 

 • G.

  Kisboltok: Most már van veszély

  http://ahirek.hu/szakmak/trafik.html

 • t

  De

 • Lovász János

  Egy trafik nyitása több szükséges feltételekből áll össze! Ebben a helyzetben nem elég hogy csak találgatni lehet a tényleges leendő forgalmat,ráadásul az árrés mértékét sem határozták meg. Enélkül hogyan számoljon milyen bevétellel a vállalkozó? Jelenlegi árréssel számolva legtöbb trafikban a vállalkozás és üzlet költségét sem fedezné a haszon.Lenne értelme ennek az egésznek?Szerintem csak abban az esetben ha legalább 15-20%árréssel lehetne gazdálkodni!

 • Szabóné Marosi Éva

  Mikor lehet tudni, hogy mennyi lesz az árrés, a jelenlegivel szemben.Bizományba adja-e az árút, a forgalmazó?vagy azonnal ki kell fizetni?Addig 2013.07.01-ig azonban változatlanul lehet árulni?Szeretném tudni?! Kivel lehet felvenni a kapcsolatot, hogy a válaszait megkaphassa, akár most, hogy lehessen kalkulálni.Köszönöm.