Jön a béremelés jövőre

Papír nélkül hiába reklamálunk, hogy helyszínit kaptunk, az már nem az... (Fotó: MTI)

Decemberben fogadta el a parlament az ország jövő évi költségvetését, amiben már szerepel a rendvédelmi dolgozók és tanárok bérének emelése – mondta Csizi Péter, pécsi országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatón. 

hirdetés

A pécsi honatya szerint az idei központi  költségvetés négy alappilléren áll: a munkán, a megtakarításon, a jövedelmen és a lakhatáson. A cél az, hogy a ciklus végére mindenkinek legyen jövedelme, munkája. A közszférában dolgozók – az egészségügyben,  a rendvédelemben dolgozók,  pedagógusok – számíthatnak béremelésre. Ez utóbbi csoportok közel 80 milliárd forint plusz támogatást kapnak a jövő évi büdzsében, de a háziorvosoknak többet adnak.

csdizi (4)

Csizi Péter hozzátette: a büdzsé a banki elszámoltatás költségvetése is, hiszen összesen 1100 milliárd forint fog a bankoktól az emberekhez vándorolni, aminek azt jelenti, hogy a banki törlesztőrészletek 25-35 százalékkal csökkenhetnek, elindul  szerződések forintosítása, valamint kivezetik a devizahiteleket is.

Kiemelte, folytatódik annak a családi adórendszernek a kibővítése is,  ami már most 240 milliárd forint megtakarítást jelent a családoknak. Az első házasságukat megkötő párok  évente 60 ezer forint extra adókedvezményben részesülhetnek két éven keresztül. Marad a gyed-extra és jövőre kiterjesztik az otthonteremési programot, amit már használt lakásra,  egy gyermek után is igénybe lehet venni. 2016-tól pedig a kétgyermekes családok adókedvezménye duplájára emelkedik.  Megemlített azt is, hogy megtartják a rezsicsökkentés eredményét, de a tervek szerint a bürokrácia csökkentését is szorgalmazzák, ezért a kormányablakokban 25 napról 15 napra csökkentik a hivatali ügyintézést.

Pécs idén is megkapja a Zsolnay-negyednek szánt állami támogatást, valamint szintén a pécsieket is érintő részlet az is, miszerint a pécsi dohánygyárnak közel kétmilliárdos adókedvezményt adnak a bevezetendő egészségügyi hozzájárulásból, miután komoly fejlesztés hajtott  végre a városba, növelték a foglalkoztatottak számát.