Jubileumát ünnepelte a református kollégium

A Pécsi Református Kollégium idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból hétvégén ünnepséget rendeztek, amelyen Hoppál Péter, a gimnázium korábbi igazgatója, kultúráért felelős államtitkár is részt vett. 

hirdetés
DSC_0139
DSC_0155
DSC_0146
DSC_0165
Pécsi refi, diákok
DSC_0124
DSC_0116
DSC_0123
DSC_0114
DSC_0110
DSC_0113
DSC_0107
DSC_0108
DSC_0133
DSC_0131
Pécsi refi

A Kodály Zoltán Gimnáziumból indult minden

Az áhítattal összekötött ünnepségen – amelyre volt diákokat, egykori oktatókat is vártak – szó esett arról, hogy bár 25 éve létezik az iskola, közel harminc éve indult el az a gondolkodás, hogy miként tudnának egy olyan kollégiumot létrehozni, ami nemcsak szállást ad a diákoknak, hanem ahol tanulni is tudnak a fiatalok. Az álomból a rendszerváltáskor lett valóság, amikor a Kodály Zoltán Gimnáziumban megszűnt a katonai tagozat. Így a korábban kibővített iskola vezetése felajánlotta, hogy indítsák el a református tagozatot. Innen indult a Pécsi Református Kollégium története, az iskola pedig ma már több mint ezer diákot nevel.

Két legfontosabb alapkövünk: a hit és a tudás

– A hit a fennmaradás, a tudás a fejlődés, a siker fundamentuma. Ezt testesíti meg egyszerre a Pécsi Református Kollégium – mondta beszédében Hoppál Péter. A kultúráért felelős államtitkár hozzátette azt is, hogy a kormány számos módon támogatja az oktatási intézményeket, 81,2 milliárd forint forrásból közel 400 település 527 intézménye újulhat meg, óvodai férőhelybővítésre több mint 100 milliárd forint áll országosan rendelkezésre – mondta a politikus.

Szatyor Győző a Reformáció 500 alkalmából saját alkotását, egy királykazettát adományozott az iskolának

Kiállítás és adomány

A 25. jubileum alkalmából kiállítást is nyitottak az iskola sportcsarnokában, ahol az öregdiákok munkásságát lehet megtekinteni.

Öregdiákok munkáiból nyílt kiállítás az ünnepre