Kávéval segítenek a beteg gyerekeken

A KösziKávé elnevezésű akción az egész országban mintegy ötven helyszínen, több százan vettek részt, hogy beteg gyerekeken segítsenek. A Szemem Fénye Alapítvány kezdeményezésére kávét és süteményeket osztottak, adományok fejében.

hirdetés

Az akció célja, hogy a segíteni szándékozók az egyébként is elfogyasztott kávéjuk jelképes árával, azaz fejenként legalább kétszáz forinttal támogassák az alapítvány munkáját.

A csontrákban szenvedő Rinát a gyermekklinikáról, egy vizsgálatról érkezett, ő kávé helyett kakaót kapott. Érte és még száz kis betegért gyűltek össze a pécsi városházán, hogy segítsenek.

– Nagyon jó érzés, boldog vagyok – lelkendezett Hajszanov Rinát.

A KösziKávé akciójával országosan ötven helyszínen osztottak kávét és süteményt, jelképes összegért. Pécsett a városvezetők is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

– Úgy döntöttük a jegyző úrral közösen, hogy a mai napon együtt kávézunk és az ital árával nyújtunk nektek segítséget – fogalmazott Csizi Péter, Pécs alpolgármestere.

Pécsett 2010-ben nyílt meg az ország első gyermekhospice háza, a Dóri Ház. Sajátossága, hogy az ellátást már a betegség diagnózisának felállításakor megkezdik, és a legtöbb esetben éveken át nyújtanak gondoskodást az egész családnak.

– Túlságosan fájdalmasnak tartják a szülők a gyermekek elmúlásával foglalkozó teendőinket, ezért fontos, hogy legyenek olyan fontos akcióink, amikor egy kicsit más kontextusban hallanak rólunk – magyarázta Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány elnöke. – A kávé, amiről azt halljuk mennyire ártalmas, ez által hasznos dolog is tud lenni.

A Szemem Fénye Alapítvány évente száz beteg gyermeken és családján segít. Az ellátást és a Dóri Házat támogatásokból tartják fent, az akcióból befolyt összeget is erre fordítják majd. Az éves költségvetés a gyermekbeteg-szállítással együtt száz millió forint, ebből havonta öt millióba kerül a Dóri Ház.

A hasonló adakozási akciókban Pécsen is részt vesznek vendéglátóhelyek. Korábban külön cikkben foglalkoztunk a témával, amely megtalálható ITT.