Klíma: ezekre érdemes odafigyelni

Nem olcsó mulatság egy klíma, és ha nem kellő körültekintéssel szerelik fel, sok kellemetlenséget okozhat a szomszédoknak. Így volt ez a napokban, a pécsi klíma-gate-ben is, amikor egy lakó néhány méterre a szomszédja ablakától tetette ki a klíma külső egységét. Utánajártunk, hogy a klímás cégek mire figyelnek, és nekünk is mire kellene. 

hirdetés

Országos hírré nőtte ki magát a két szomszéd vitája, akik a klíma kültéri egységének zaja miatt akasztották össze a bajszukat. Ugyan több hét után megoldódott a kérdés: a cég ingyen odébb szereli a kültéri egységet, így a szerkezet zúgása – várhatóan – nem fog zavarni másokat, igen ám, de vajon máshol odafigyelnek erre a klímás cégek?

Reitz Gábor, a pécsi Klímatrio Kft. tulajdonosa lapunknak elmondta, amikor egy klímát beszerelnek, a legfontosabb kérdés, hogy mik a megrendelő igényei. Ugyanis ettől függően változhatnak az árak. Ha valaki egy speciálisabb, több funkcióval rendelkező készüléket szeretne, nyilván jobban ki kell nyitnia a pénztárcáját.

Egy 2,6 kW teljesítményű alapkészülék, a legegyszerűbb funkciókkal, egyszeri faláttöréssel, öt folyóméter csövezéssel, felszereléssel, saját márkaszervíz-szolgálattal, meglévő szakengedélyekkel, nálunk 200 ezer forint felett indul.

Nem mindegy, hogy hová tesszük, milyen hangos a klíma

– A felszerelés során a zajszint kérdése ritkán merül fel belvárosokban, vagy ahol magasabb az alapzajszint. Ez akkor mérvadó, ha csendesebb vidéken, természetközelben tesszük fel a kültéri egységet.

– Ilyenkor fokozottan figyelünk a csendes környezet alapzajszintjének betartandó értékeire – nyilatkozta.

Egy táblázat – amit a muszeroldal.hu is megosztott – tanúskodik arról, hogy pontosan mit is jelent az alapzajszint egy csendes övezetben. 

háztartási dBA munkahelyi dBA szabadidő dBA
hűtőszekrény 50 háttérzaj csendes irodában 40 csendes lakóövezet 40
mosógép 50-75 háttérzaj nagy irodában 50 kisforgalmú út 70

(A környezeti zajterhelésre vonatkozó törvények és előírások a megengedhető zajok nagyságát dBA mértékegységben adják meg. A dBA egy “abszolút” decibel skála.)

Reitz Gábor szerint elsősorban a szakértő cég feladata a körülmények felmérése, vizsgálata, az engedélyek, jogosítványok begyűjtése a megrendelő dolga. Így például a műemléki védettség alatt álló házakra csak külön, az illetékes – például műemlékvédelmi – hatóságtól beszerzett engedéllyel lehet felszerelni ilyen szerkezeteket.

– Mivel a társasházak homlokzata és teteje is közös tulajdon, így ezeknél is a társasházi tulajdonosok hozzájárulása szükséges a kültéri egység felhelyezéséhez. De egyes lakóközösségek saját szabályozása további feltételeket is támaszthat – mondta.

A fel- és átszereltetés sem olcsó mulatság

Ha a hangos zajra panaszkodnak, megoldás lehet a kültéri egység átszerelése is, viszont a lehetőségek korlátozottak és nem elhanyagolható költségekkel járnak. Reitz szerint negyvenezer forint körül kezdődik a művelet, újra fel kell tenni a tartószerkezetet és a csöveket megtoldani.

Egyébként zajos lehet egy gép akkor is, ha meghibásodik, vagy kevés benne a gáz, illetve ha például nem tesznek be gumialátéteket a konzolokhoz a szerelés során.