A kommunizmusról oktathatnak Pécsen

Szimbolikus ház áll Patacson

Két éve a város az utolsó pillanatban mentette meg az 1947-ben, a kommunista érában elhurcolt, patacsi születésű Kovács Béla szülőházát. Az épület környékét rendezték, de a felújítás még nem történt meg. Az a cél, hogy a Terror Házával együttműködve oktatási központot alakítsanak ki benne.

hirdetés

A minap tartották Pécsen (és az ország számos pontján is) a kommunizmus áldozatainak emléknapját, amely a volt kisgazda miniszter 1947-es letartóztatásának és elhurcolásának évfordulójára esik minden év február 25-én. A Patacson 1908-ban született kisgazda politikus Tildy Zoltán és Nagy Ferenc, majd pedig Nagy Imre kormányának volt földművelésügyi minisztere.

Kovács Béla (3)

Kovács Bélát 1947. február 25-én hurcolták el a kommunisták koholt vádak alapján, és vitték a Szovjetunióba. A kisgazda politikus éveket töltött rabságban. A volt földművelésügyi miniszter elhurcolásának napja 2000-től a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja lett.

A politikus szülőházát a pusztulástól mentette meg az utolsó pillanatban a pécsi önkormányzat, amikor megvásárolta azt 10 millió forintért.

– A vétel óta helyi civilek segítségével rendeztük az épület környezetét, gondoskodunk az állagmegóvásról, terveket készítettünk, valamint együttműködés indult a budapesti Terror Háza Múzeum és Pécs között – mondta lapunknak Páva Zsolt polgármester, amikor Kovács Béla szülőházának sorsáról érdeklődtünk.

A városvezető azt mondta, az emblematikus és szimbolikus épületben egy országos hatókörű oktatási központot szeretnének létrehozni, emellett emlékszobát is kialakítanak.

– Mindennek nincs akadálya, s szakmai támogatással is bírunk. Abban bízunk, hogy ha a következő évfordulóra még nem is, de legkésőbb jövő év végéig sikerül megvalósítanunk terveinket. Pályázati forrásra vagy állami támogatásra számítunk, hiszen országos ügyről van szó – jelentette ki Páva.