Kosaras tragédia: a biztonsági öv segített volna?

Szeptember elején szenvedett súlyos közúti balesetet a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatát szállító autóbusz Kapuvár és Vitnyéd között. A szerencsétlenségben Tapodi Péter klubigazgató és a pécsi Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette. A baleset vizsgálata most zárult le.

hirdetés

A rendőrség szerint a 85. számú főúton Vitnyéd felől Kapuvár irányába közlekedett 2013. szeptember 7-én 13 óra 55 perckor személygépkocsijával K. Mihály, kapuvári lakos. A 69 éves sofőr figyelmetlensége miatt letért a jobb oldali útpadkára, majd áttért a szembejövő forgalmi sávba és összeütközött a Sopron irányába közlekedő autóbusz jobb elejével.

Az autóbusz vezetője megpróbálta elkerülni az ütközést, a hirtelen kormánymozdulattól járműve megdőlt és az árkon át a szántóföldre csapódott. A balesetben az autóbusz utasai közül ketten életüket vesztették, heten súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek.

A személygépkocsi vezetője a baleset okozásáért a felelősséget teljes mértékben elismerte.

A rendőri vizsgálat megállapította, hogy a biztonsági övekkel felszerelt autóbuszon az öveket senki sem használta. Az orvosszakértő véleménye szerint, amennyiben az utasok használják a biztonsági övet, a halálhoz vezető sérülések elmaradtak volna, a súlyosan sérültek is csak könnyű sérülést szenvedtek volna.

Az autóbusz a baleset időpontjában a közúti közlekedésre alkalmas állapotban volt, de érvényes műszaki engedéllyel nem rendelkezett. Az autóbuszt vezető F. Gábor lejárt jogosítvánnyal vezette a járművet.

A gyõri nõi kosárlabdacsapat buszbalesete Kapuvárnál

A rendőrség a jármű tulajdonosa ellen érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés szabálysértése, valamint a buszvezetővel szemben érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés és engedély nélküli vezetés miatt kezdeményezett szabálysértési eljárást. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy az autóbusz vezetője a megengedett sebességet túllépte.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság K. Mihály, kapuvári lakos ellen tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a vizsgálatot befejezte. Az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Győri Járási Ügyészségnek.

  • Zoli

    Ha öreganyámnak áramszedője lett volna….

  • sets

    pontosan!

  • istván

    ha a sofőr jogsija nem lett volna lejárva, illetve lett volna ,műszakija a busznak, a baleset akkor is bekövetkezett volna.