Madagaszkár csodája látható a pécsi állatkertben!

Vörös vari érkezett a pécsi állatkertbe: a súlyosan veszélyeztetett, szinte a kihalás szélén álló faj megmentésébe így a mecseki zoo is bekapcsolódhat. A Pécsre hozott vörös vari hamarosan társat is kap.

hirdetés

Igazán különleges állat, a makifélék családjába tartozó vörös vari is látható már a pécsi állatkertben. A 3 éves nőstény vari Nyíregyházáról érkezett, de mint Siptár Dávid, a zoo igazgatója kedden elmondta, nem sokáig lesz egyedül, hiszen két héten belül társat kap Lengyelországból, a wrocławi állatkertből.

Immár Pécsett is látható vörös vari

Az állat érkezése kiemelt jelentőséggel bír, mivel a mecseki zoo részt vesz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által indított európai fajmegmentő programban, így az intézmény a látványosság mellett a természetvédelemben is szerepet vállalt. A vörös vari ugyanis a Természeti Világszövetség vörös listáján szerepel, azaz kritikusan veszélyeztetett faj.

Ez nem is meglepő: a vörös vari Madagaszkáron, de annak is csak egy részén, a lombhullató trópusi esőerdőkben, leginkább a sziget észak-keleti részén él. Kis lakóterülete miatt önmagában is veszélyeztetett lenne, de a fakitermelések tovább csökkentik élőhelyét, ráadásul húsáért is vadásszák. Szinte kizárólag gyümölcsökkel táplálkozik, néha csemegézik rovart, esetleg madártojást. Fogságban akár 20 évig is élhet.

Így pihen egy vari a természet lágy ölén

Siptár Dávid elmondta, Wrocławból szintén egy nőstény érkezik, de nem kizárt, hogy a későbbiekben hímet is kaphat a pécsi állatkert. Az ilyen különösen védett, ritka állatok beszerzése egyébként lényegesen könnyebb, amióta a pécsi zoo teljesítette a kritériumokat, és az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége tagjai közé került.

Egyre kevesebb van belőle a Földön

A vörös vari érkezésével átrendezték az állatkert egy részét, az új jövevényt a mosómedvék mellé, a korábban az ormányos medvék által lakott kifutóban helyezték el. Az ormányos medvék továbbra is megtekinthetők lesznek, már a kenguruk melletti, tágasabb és nemrég felújított kifutóban – így ők is jól jártak a költözéssel.

Egymás után érkeznek az új lakók
Egyre másra érkeznek az új állatok a közelmúltban teljesen felújított és kibővült pécsi állatkertbe. Felsorolni is nehéz, mennyi új látnivaló várja az érdeklődőket: az elmúlt hetekben jöttek rettenetes nyílméregbékák, azután galléros gyíkok, majd érkezett színváltó hüllő, a sisakos kaméleon. Pécsett látható Dömper és Bobcat, a két nagy szőröstatu, de kényes csikóhalak és mérgező tűzhalak is elvarázsolják már a látogatókat.