Májfolt, a nyár igazi ellensége

Terhes anyukák és fogamzásgátlóval védekező hölgyek figyelem! Májfolt ellen is tessék védekezni, mert örök nyomot hagyhat pár percnyi napozás!

hirdetés

Sokan nem tudják vagy inkább csak nem foglalkoznak a májfolttal. Pedig a térképszerű foltocska igencsak elronthatja a nyaralásunkat és az azt követő 50-60 évünket. A májfolt ugyanis ha egyszer előjön, akkor nagyon nehezen vagy éppen sehogy sem tüntethető el. Legtöbbször az arcon, fejen jelennek meg a szabálytalan, sárgás-barna színű foltok. Főként a száj, a homlok, az áll és az orr környéke színeződhet el, de a karok is veszélyeztetve vannak.

– A májfolt tulajdonképpen pigmentlerakódás és mindenképpen hormonális eredete van, így a terhes kismamáknál és a fogamzásgátlót szedőknél alakulhat ki – hívja fel a figyelmet Várszegi Dalma bőrgyógyász.

A szakember hozzáteszi: az esztétikailag csúnya barna folt nem veszélyes, ugyanakkor egy életre megkeserítheti a napozást. Ha előjön, fokozottan kell figyelni arra, hogy ezek a foltok ne legyenek sötétebbek és nagyobbak.

– A májfoltokat ugyan lehet halványítani, de végleg eltüntetni nagyon nehéz. Erre vannak speciális készítmények. A másik lehetőség egyfajta roncsolással lehetséges. De ezt szigorúan télen végzik, mert a bőr lehámlik, majd új hámréteg képződik. Gyakorlatilag másodfokú fagyási sérülés következne be, hogy az új bőr életre kellhessen – mondja a bőrgyógyász.

És mi van akkor, ha nem naptej okozza a májfoltot? Ebben az esetben mielőbb orvoshoz kell fordulni, hiszen különböző betegségek tünete is lehet. A homlokon megfigyelhető elváltozások például utalhatnak a máj, a gyomor és a bélrendszer nem megfelelő működésére is.

A májfolt egyébként több mint harminc százalékban örökletes és 90 százalékban a nőket érinti, így nem árt megnézni felmenőink homlokát vagy épp kézfejét. Ha ott fellelhető, elő a naptejet vagy a sapkát!