Már tízezrek használják a pécsi védelmi alkalmazást

Már mintegy 40 ezren használják a Kezedben a biztonságod! mobilapplikációt, amely több esetben segített veszélyben, vagy szorult helyzetben levő embereknek, életet is mentett Pécsett. De a mindennapok során is hasznos lehet: a szülők például nyugodtak lehetnek, hiszen láthatják, merre jön a gyerek hazafelé az iskolából.

hirdetés

Immár lassan három éve működik az az okostelefonra ingyenesen letölthető alkalmazás, amely révén vészhelyzetben akkor is segítséget lehet hívni, ha telefonálásra nincs mód. Rózsavölgyi Péter, a baranyai illetőségű fejlesztő cég igazgatója lapunknak elmondta, immár mintegy 40 ezer felhasználó vette igénybe az ingyenes szolgáltatást. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az alkalmazás révén akár azt is nyomon tudjuk követni, merre jár a gyerek, ha hazafelé tart edzésről, iskolából, vagy azt is, megszokott útvonalán van-e párunk az esti futása során.

Biztonságot jelenthet az ingyenes applikáció

Pécsett ugyanakkor arra is mód van, hogy hatósági segítséget kapjunk. Ha riasztást küldünk, az először a közterület-felügyelet központjába fut be, innen megpróbálják elérni az érintettet, ha ez sikertelen, rendőrjárőrt küldenek segítségül. Ugyanezt teszik, ha felveszi ugyan az illető a telefont, de nem mondja be az előre meghatározott jelszót (mert mondjuk a támadó arra kényszeríti, hogy válaszolja azt, minden rendben.)

Mint megtudtuk, több esetben segített már az alkalmazás: volt, hogy egy fiatal lányért így tudtak elmenni a szülei (ők voltak beállítva a riasztásra), amikor italába valamit belecsempésztek, és már annyira kábult volt, hogy telefonálni sem tudott, de a riasztást még el tudta indítani. Máskor egy hölgyet esti műszakja után követte egy férfi, ő a hangos riasztást aktiválta, majd szembefordult az illetővel, és közölte, hamarosan jönnek a rendőrök: az illetőnek valószínűleg rossz szándéka voltak, ugyanis elfutott. Nemrég pedig egy német nagyvárosban volt hasznos az alkalmazás: egy német lány magyar barátnőjétől hallott az alkalmazásról, letöltötte, és amikor egy szórakozóhelyről hazafelé rossz szándékkal vették körbe ismeretlenek, a riasztást megkapó barátai ki tudták menteni.

Egyre többen használják

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője, aki pár éve javaslatot tett az eszköz városi bevezetésére, hangsúlyozta, az alkalmazás tekintetében Pécs élenjáró, hiszen az okostelefonos vészjelző applikáció első ízben a baranyai megyeszékhelyen lépett működésbe három évvel ezelőtt.

– Az eltelt idő bebizonyította, hogy hasznos, jól működő alkalmazásról van szó, amely számos dokumentált esetben volt segítségére használóinak – mondta Hoppál Péter. – A tény és a tudat, hogy egy mozdulattal vészjelzés adható le az applikációval, azt is eredményezheti, hogy a támadások gondolata is egyre kevésbé fordul meg a lehetséges elkövetők fejében. Minden lehetőséggel segíteni kell a közbiztonság és a szubjektív biztonságérzet erősítését Pécsett, melyhez ez a diszpécserközponttal összekötött eszköz egyre szélesebb körű alkalmazása jelentős mértékben hozzájárulhat.