Még egy gyárat épít a Ledina

A Zsolnay egykori dolgozóit foglalkoztató Ledina Kerámia Kft. kétmilliárdos pécsi üzemcsarnokában heteken belül elindulhat a munka. Ám négyszer ekkora beruházást is bejelentettek Pécsen.

hirdetés

A 118 egykori Zsolnay-dolgozó szaktudására alapozó, még az önkormányzat által létrehozott, ám az Anidel Projekt Kft.-nek eladott Ledina Kerámia Kft. hamarosan elindítja termelését Pécsen.

ledina kerámia, hl07
Már megérkezett a gépek egy része is

Az új üzem beindításáról szóló sajtótájékoztatón Erdei Viktor, a Ledina Kerámia Kft. ügyvezetője elmondta, a cél egy olyan cég létrehozása, amely nemcsak hazánkban, hanem Európában is számottevő. Leszögezte, a mostani vállalatnak semmi köze az önkormányzathoz, hiszen magáncég, a Nagyberki úton létrehozott közel kétmilliárdos beruházás is a magánbefektető, a görög származású, ám Magyarországon született Bozóki János vagyonából valósulhat meg. Neki egyébként Cipruson, Görögországban, a Közel-Keleten, Ukrajnában és Oroszországban is vannak érdekeltségei, vállalatai.

Erdei Viktor hozzátette: a cég alkalmazottjainak nagyon komoly, több évtizedes tapasztalatuk van a porcelán- és kerámiagyártás területén, s ezt a tudást és a pécsi kerámiagyártás múltját látva döntött úgy Bozóky János, hogy elindítja az üzemet.

ledina kerámia, hl03
A pécsiek szaktudására építenek és a legjobb technológiát alkalmazzák majd

A bérelt csarnokban kialakított gyárban porcelánt és épületkerámiát is gyártanak majd, egy külön épületben pedig a készárut raktározzák majd. A cég ugyanakkor ezzel nem áll le, hiszen Takács István, az Anidel Projekt Kft. ügyvezetője bejelentette: zöldmezős beruházás keretében nyolcmilliárd forintos forrásból újabb üzemcsarnokot hoznak létre. Ehhez azonban uniós forrásokat is szeretnének igénybe venni, valamint más támogatási lehetőséget is megvizsgálnak.

ledina kerámia, hl01
8 milliárdos beruházás is jön még – jelentették be a cégvezetők

A Ledina munkaerőigénye ezért folyamatosan növekedni fog a következő időszakban, a megfelelő szakembergárda érdekében képzési központot is kialakítanak.

A termelést két ütemben indítják el, először november elején, majd pedig decemberben indulnak be a gépek, de az üzem jövő tavaszra éri el a 100 százalékos kapacitását.

A legmodernebb technikákkal, digitális és 3D technológiával gyártanak majd; a gépek egy része már meg is érkezett Pécsre.

Mindezek mellett a kereskedelmi értékesítés lehetőségeit is felmérték, oroszországi, ukrajnai és közel-keleti piacokat céloznak meg első körben. Ugyanakkor olyan gyárat szeretnének létrehozni, ami az alkalmazott technológiát, a felhasznált szaktudást és minőségi termékeit tekintve is egyedülálló Magyarországon és Közép-Európában is.